Патриарх Неофит прие първия архиерей на Арменската епархия в България И. Бохосян
Секция: Православие
26 Май 2016 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит прие първия архиерей на Арменската епархия в България И. Бохосян

/КРОСС/ Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес първия архиерей на Арменската епархия в България Исаак Бохосян. Гостът приветства Предстоятеля на Българската православна църква от името на Негово Светейшество католикоса и патриарх на всички арменци Карекин II и го информира за предстоящата визита в България на Арменския патриарх. Той изтъкна, че за седемте месеца, откакто е в България, се е убедил във високия авторитет на Патриарх Неофит и топлите чувства на българския народ към предстоятеля на БПЦ и православната църква в България.
От своя страна Българският патриарх приветства новоизбрания Архиерей на Арменската епархия в България и му пожела да преуспява в добрите му усилия и изрази надежда да се утвърждава християнството в нашата страна, в Европа и света.
Високият гост бе придружаван по време на визитата си от Рупен Крикориан, председател на Националния съвет на религиозните общности в България.
В срещата взеха участие и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Василий Сарян, началниците на Кабинета на патриарха Теодор Атанасов и на Отдел „Връзки с обществеността" Александра Карамихалева.
За първи път в историята на Арменската апостолическа православна света църква в България (ААПСЦБ) арменците в България избираха свой водач. Това стана на църковно-народен събор чрез вота на делегати избрани от арменската общност в България чрез демократични избори от трима предложени кандидати в арменския храм „Сурп Саркис" във Варна на 20 юни т.г. Първата Литургия на новоизбрания Архиерей на Арменската епархия в България архимандрит Исаак Бохосян се състоя на 18 октомври т.г., в Арменската църква „Сурп Асдвадзадзин" (Св. Богородица) в София, когато тържествено му бе връчен и архиерейският жезъл. До избора на архиерей за България, арменската общност в България бе под духовното ръководство на епископ за Румъния и България със седалище Букурещ.