Президентът Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата за приноса им към духовността
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2016 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата за приноса им към духовността

/КРОСС/ „Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е онзи най-светъл и истински български празник, който никога не остарява и не губи своя блясък". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2, на която удостои с висши държавни отличия дейци на културата и изкуството. Държавният глава благодари на всички, посветили се на културата, образованието и науката, които отстояват каузата да възпитат и отгледат бъдещите поколения в стремеж към просветеност, човешко развитие и духовност.

„Благодаря от все сърце и от името на целия български народ за усилията Ви да поддържате живо пламъчето на творчеството и създанието. Вашият талант и неуморен труд са гарант за по-светлите дни на нацията ни. Защото само просветените и извисените духом могат да водят народа си, който да върви уверено напред и да посрещне предизвикателствата на бъдещето", обърна се президентът към участниците в церемонията.

С орден „Стара планина" първа степен беше удостоен скулпторът проф. Крум Дамянов, дългогодишен преподавател към катедра „Скулптура" към Национална художествена академия. Името на акад. Дамянов е свързано с редица от забележителните мемориални ансамбли в България - „Бранителите на Стара Загора", „Създателите на българската държава" - Шумен, „Асеневци" - Велико Търново, „Часовниковата кула" - Хасково и други. Негови творби са притежание на галерии и колекции в Австрия, Белгия, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Участвал е в множество изложби в България и в чужбина.

С ордени „Св. св. Кирил и Методий" първа степен бяха удостоени оперната певица Соня Йончева, художника проф. Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

Иглика Трифонова е утвърден кино режисьор и сценарист. Започва кариерата си на режисьор на документални филми, сред които са „Разкази за убийства" и „Възможни разстояния", удостоени с международни награди. Дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист с нашумелия филм „Писмо до Америка", събрал множество международни награди. През 2011 г. на кинофестивала в Кан Иглика Трифонова печели наградата за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа, който през 2016 г. реализира със заглавието „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

Георги Господинов е един от най-четените и превеждани български автори по света. Неговият „Естествен роман" връща интереса на българския читател към родната литература. Преиздаван е 11 пъти до днес и се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., публикувана на 23 езика. Вторият му роман „Физика на тъгата" става Български роман на годината (2013) и получава изключително признание в Европа и САЩ като обръща погледите на читателите по света към нашата литература.

Деян Енев е едно от големите имена на съвременната българска литература. Работил е като учител и журналист в редица печатни издания. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации и 19 издадени сборника с разкази. Сборникът „Господи, помилуй" получава годишната награда „Хеликон" за 2004 г. Сборници с негови разкази са превеждани и издаван във Великобритания и Австрия. Деян Енев е лауреат на голямата награда „Златен ланец" за разказ на вестник „Труд" за 2006 г. Английският превод на избраните му разкази две поредни години бе включен в дългата листа на най-престижния конкурс в света за сборник с разкази на английски език „Франк О'Конър".

Проф. Станислав Памукчиев е утвърден български художник. Професор е в катедра „Рисуване" на Националната художествена академия. Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис" на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Удостоен е с множество награди.

Проф. Божидар Козарев е именит български скулптор. От 1981 е преподавател в Национална художествена академия по скулптура, специалност „Резба". Специализира в Париж. Има голям брой реализирани монументални творби. От 1975 г. участва във всички общи изложби на Съюза на българските художници. Носител е на множество награди, сред които: Награда на Съюза на българските художници за скулптура на историческа тема - 1982 г.; Награда на Съюза на българските художници на името на Иван Лазаров за монументална скулптура - 1988 г. и др.

Милко Божков е утвърден живописец и график. Има над 100 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Негови произведения са в колекциите на Конгресната библиотека във Вашингтон, Музея на изкуствата - Портланд, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство - Шчечин, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг" - Аахен, Колекция „Юго Вутен", Чешката национална галерия, Музея на малкия формат - Бонсекур, Белгия и др. М. Божков е носител на множество награди, сред тях национална награда за живопис „Захари Зограф" и национална награда за живопис „Владимир Димитров - Майстора".

Соня Йончева е едно от най-известните български имена на световната оперна сцена. Завършва „Класическо пеене" в консерваторията в Женева, като получава специалната награда на Женева. Печели редица конкурси, сред които изключително престижния „Опералия" в Милано, организиран от Пласидо Доминго. Пее на сцените на „Ла Скала" в Милано, „Театро Реал" в Мадрид, Националната опера в Прага, Операта в Лил, Франция, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк. Световната музикална преса я определя като един от най-големите сопрани в днешно време.

Това е звезден миг и възможността да получиш подобно признание, в компанията на такива творци, е още една награда, заяви от името на удостоените с висши държавни отличия писателят Деян Енев. Българският писател посвети полученото отличие на „своето семейство и на децата си, които останаха в България". „Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня", каза още Деян Енев. Творецът подчерта, че посвещава наградата си и на покойния писател Георги Божинов и на неговия исторически роман за Априлското въстание „Калуня-каля".