Прокуратурата трябва да изчисли срока за излежаване на присъдата срещу Баретата
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2016 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата трябва да изчисли срока за излежаване на присъдата срещу Баретата

/КРОСС/ Прокуратурата трябва да изчисли срока за излежаване на присъдата на Златомир Иванов-Баретата. Върховният касационен съд вече потвърди присъдата му от шест и половина години лишаване от свобода за разпространение на наркотици. Създаде се обаче казус с времето за изпълнение.
Баретата е обвиняем от февруари 2009 г. и през цялото време е бил или в ареста, или под домашен арест - мерки за неотклонение, които се вземат предвид при определянето на остатъка за излежаване. В периода, в които той е първо обвиняем, а после и подсъдим, се променя законодателството, свързано с отчитането на времето под домашен арест. При задържането му - един ден домашен арест се е равнявал на един ден в затвора. След промените два дни задържане вкъщи стават равни на един ден под стража.
Заради разнообразната съдебна практика при това сложно изчисление през 2010 г. Върховният касационен съд излиза с тълкувателно решение, според което спрямо осъдените трябва да се прилага по-благоприятната норма, тоест при случая със Златомир Иванов един ден трябва да е равен на един ден.
Още днес или най-късно до понеделник прокуратурата ще оповести заключението си. Според адвоката му Марияна Тодорова: „Ако прокуратурата спазва закона, той си е излежал присъдата".
Сега Златомир Иванов се намира под домашен арест по другото му дело в Специализирания съд, отново за наркотрафик.