Новият социален министър прекрати скандалната поръчка за коли на МТСП
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2016 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият социален министър прекрати скандалната поръчка за коли на МТСП

/КРОСС/Новият социален министър Зорница Русинова прекрати скандалната поръчка за 10 нови луксозни автомобила, което предишното ръководство на Министерството на труда и социалната политика беше обявило.

Това личи от обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки, подадено на 20 май.

Поръчката, която изглеждаше написана за предопределен победител, беше обявявана на два пъти по време на Ивайло Калфин и породи силно възмущение.

В първия си вариант тя беше за 600 000 лева с ДДС и с откровени дискриминационни изисквания - имаше задължително условие колите да са черен цвят, автоматик и 4х4.

През март самото министерство отмени поръчката, но дни след това я пусна отново, като скандалните изисквания бяха замаскирани, но на практика пак съществуваха и нямаше как да бъде спечелена, ако не бъдат изпълнени скандалните изисквания, което самото МТСП призна, че са нередни.

Без отговор остана и въпросът защо са нужни толкова висок клас коли за социалните чиновници.

След статията на OFFNews, че скандалните процедури всъщност не са отменени, а само са тарикатски замаскирани, отново последва вълна на възмущение. Ден по-късно АБВ напусна управлението и оттегли своя представител Ивайло Калфин от кабинета.

Зорница Русинова пое поста на 18 май. Спирането на скандалната поръчка е едно от първите й действия като министър.

Мотивите в решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществената поръчка са точно тези, за които алармира OFFNews. В статията ни "МТСП пак пусна скандалната поръчка за коли. Този път замаскирана", която подготвихме заедно с колегите от auto.offnews.bg, подробно обяснихме как с техническото задание е отстреляна конкуренцията - зададени са нелогични технически изисквания с цел да отпаднат всички модели от този клас, които биха могли да застрашат фаворита на предишното ръководство.

"За да се разшири кръгът на участници е необходимо да се променят техническите спецификации и методиката за оценка на офертите, което ще доведе до промяна на условията при които е обявена",

е записано в мотивите за прекратяване.

Другият основен мотив е свързан с това, което породи най-силно обществено възмущение - излишният лукс.

"... в методиката за оценка е предвидено да се оценяват допълнително елементи и /или функции, които не са необходими за един служебен автомобил",

пише още в решението, с което Зорница Русинова слага край на скандалната поръчка.