Внесоха поправките за секциите в чужбина - до 35 за държава
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2016 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внесоха поправките за секциите в чужбина - до 35 за държава

/КРОСС/47 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ внесоха в деловодството на парламента проект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Новият вариант е за прословутия чл. 14, уреждащ секциите в чужбина. Именно по него президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което бе отхвърлено от Народното събрание и вчера законът бе публикуван в Държавен вестник. Президентът и омбудсманът обаче предупредиха, че ще се обърнат към КС.

В новия вариант максималният брой секции в чужда държава е 35, което премахва приетото преди Великден ограничение да се гласува само в сградите на дипломатическите ни представителства. Сега се предвижда на територията на ЕС това да е възможно навсякъде, където има подадени поне 60 заявления.

В страни извън ЕС обаче освен поне 60 заявления ще е нужно и решение на ЦИК къде точно да се отворят тези секции. Това ще става след аргументирано предложение на посланиците и консулите ни, изпратено в ЦИК най-късно 25 дни преди изборите. В него ще се отчитат гъстотата на българите на територията на съответната страна и какво разстояние ще трябва да пропътуват до урните. Окончателното решение ще е на ЦИК и ще се обжалва пред ВАС.

Организациите на българските общности зад граница пък ще могат да предлагат на посланиците и консулите варианти за разполагане на изборни секции.

"Няма дискриминация - критериите за разкриването им са едни и същи за всички държави", увери шефът на правната комисия Данаил Кирилов.