Експерти: Западът бързо забрави за престъпленията на Савченко
Секция: СВЯТ
27 Май 2016 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Западът бързо забрави за престъпленията на Савченко

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на Надя Савченко. По-рано тя бе осъдена в Русия на 22 години в изправителна колония във връзка с делото за убийствата на руските журналисти Антон Волошин и Игор Корнелюк в Донбас. Освобождаването на Савченко предизвика вълна от позитивни реакции в Европа и САЩ, пише RT.

Според много западни експерти демонстрацията на радост във връзка с освобождаването на Надя Савченко е опит да се отвлече вниманието на обществото от недоволството на обикновените украинци спрямо ситуацията в страната им. При това никой на Запад дори не си спомни за престъпленията, които извърши Савченко, подчертаха експерти на RT.

„За нас е печално да наблюдаваме ликуването на Запад във връзка с освобождаването на Надя Савченко. Вина за смъртта на руските журналисти имат бойците от батальона „Айдар“, който се състои от бойци неонацисти и се финансира от олигарсите, за да се бори с населението на Донбас. Надя Савченко е убийца, която участваше в смазването на жителите на източна Украйна. Порошенко, между другото, написа в „Туитър“, че ще върне Крим също така лесно както и Савченко. Тези действия са напълно контрапродуктивни за реализацията на каквито и да е споразумения относно Украйна“, заяви политологът Дейниъл Патрик Уелч.

Джеймс Петрас, който е професор по социология от университета в Бингхамтън, отбеляза, че връщането на Савченко се случва на фона на стремглаво падащия рейтинг на Порошенко.

„Мисля, че радостните приветствия в чест на Савченко са само опит да бъде прикрито недоволството и разочарованието на голяма част от украинците, в това число и в Киев. Според анкетите, нивото на подкрепа за президента и правителството му е под 10%. Затова им се налага да пращат на сцената тази особа, която се представя за героиня, а всъщност е демагог, взет от някоя кръчма“, смята ученият.

„В САЩ превъзнасят Савченко като новия Нелсън Мандела, сякаш през цялото това време е била затворничка по политически причини. При това никой на Запад не споменава престъпленията, за които е обвинена. Струва ми се, че тази история е по-раздута от международните медии, отколкото е на практика популярна в самата Украйна“, изказа мнението си експертът.

На 25 май по указ на президента на Русия Владимир Путин украинската гражданка Надя Савченко бе помилвана. В същия ден тя замина за Киев. Осъдените в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров също успяха да се върнат в родината си.