България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания
Секция: Здраве
27 Май 2016 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания

/КРОСС/ България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания, като само 1 от 10 мъже с рак на белия дроб преживяват до 5 години след поставяне на диагнозата. Това каза пред журналисти д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина. Тя допълни, че ракът на белия дроб е най-смъртоносният карцином, като смъртността сред българските мъже е по-висока от средноевропейската. От всички случаи на карцином 18 на сто се дължат на локализацията в белия дроб.

В трети или четвърти стадий на болестта се откриват 77 на сто от случаите, каза още д-р Коева. В България, Естония, Латвия и Литва пациентите, страдащи от рак на бял дроб, живеят най-малко.

Болните преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до две години - след таргетна терапия, а надеждите ни се увеличават с имунотерапията, каза проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология.

Онколозите и патолозите са на мнение, че е необходимо да се прилага холистичен подход в лечението на онкологичните заболявания. Според тях е задължителна ранната диагностика, контрол на терапията и проследяване на хода на болестта.

Задължително е да се проследи дали пациентът е резистентен на таргетната терапия, каза д-р Стоян Алексов, председател на Българската асоциация по патология. Той подчерта, че без патолози трудно може да се стадира заболяването, но проблемите в областта на патологията са сериозни. Д-р Алексов уточни, че средната възраст на патолозите в България е 62 години, а финансирането на дейността им е критично ниско.

София е домакин на научна конференция "Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома".