Путин: Русия ще бъде принудена да реагира на системата за ПРО на САЩ в Румъния
Секция: Русия
28 Май 2016 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Русия ще бъде принудена да реагира на системата за ПРО на САЩ в Румъния

/КРОСС/ Русия ще бъде принудена да реагира на въвеждането в строй на система за ПРО на САЩ в Румъния. Това заяви руският президент Владимир Путин в петък след края на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде РИА Новости.

„Отразяват се негативно. Няма и по какъв друг начин да се отразят, защото навремето САЩ в едностранен ред напуснаха Договора за противоракетна отбрана и, де факто, започнаха да подкопават фундаменталните основи на международната сигурност”, каза Путин.

Той добави, че в момента е направена още една стъпка и припомни, че Русия от началото на текущия век настойчиво повтаря, като мантра, едни и същи неща: „Ще бъдем принудени да реагираме на това”.

„Никой не ни чува. Не искат да водят преговори с нас. Освен общи фрази ние нищо друго не чуваме. А общите фрази се свеждат до това, че това (системата) не е насочена срещу Русия, че не заплашва сигурността на Русия. Напомням, че първоначално се говореше за предотвратяване на заплахата от Иран, ставаше дума за иранската ядрена програма. Сега къде е иранската ядрена програма? Няма я. Самите САЩ бяха инициатора на подписването на договора с Иран. Иранската ядрена заплаха не съществува, но противоракетната отбрана на САЩ в Европа се създава”, каза Путин.

Говорейки за разширяването на ПРО в Европа руският президент отбеляза, че докато Русия не види ракети в съседни територии, никакви действия от нейна страна няма да последват.