Бургаската опера с премиера на „Лебедово езеро”
Секция: КУЛТУРА
30 Май 2016 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бургаската опера с премиера на „Лебедово езеро”

/КРОСС/ 30 май ще е паметен ден за всички почитатели на балета, защото Бургаската опера ще изненада с най-красивото „Лебедово езеро", поставяно на родна сцена. Голямата премиера ще зарадва публиката с пищни декори, приказни костюми и невероятна хореография. Магията, която ще съживи девойките-лебеди, принца и злия магьосник, е дело на въображението и таланта на най-добрите специалисти в България. Брилянтната режисура е на балетмайстора проф. Хикмет Мехмедов, който има зад гърба си над 80 представления, а костюмите са излезли изпод молива на ненадминатата Цветанка Петкова - Стойнова. Сценографията, която ще ни пренесе в кралския двор, а след това край езерото, е дело на гениалния Иван Токаджиев. Интересен детайл е, че асистент балетмайстор е примабалерината Веса Тонова, която е изпълнявала ролята на Белия лебед над 300 пъти, при това в страни по цял свят. Сега изящната прима ще зарадва бургазлии, като отново се превъплъти в омагьосаната принцеса Одета и в образа на Черния лебед - Одилия. Двете роли се играят от една балерина. Идеята „Лебедово езеро" да бъде представено за първи път в морският град е на директора на Държавна опера - Бургас маестро Александър Текелиев.

За да пресъздадат най-трудната балетна класика, солистите и трупата на Операта тренират усилено по 8 часа на ден при желязна дисциплина.

За безсмъртната класика на Чайковски се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. „Лебедово езеро" е прекрасен начин, по който родителите могат да въведат децата си в магията на танца. Заради приказния сюжет, увличаща музика и костюми, балетът успява да задържи вниманието дори на най-малките зрители. Понеже произведението е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените, а във втория има happy end - Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. Какъв ще е завършекът на „Лебедово езеро" в Бургас, можете да разберете днес. Постановката е с начален час 19:00ч. в залата на Операта.