Харвардски учени разработиха бактерия, която се храни с въглероден диоксид и произвежда гориво
Секция: Наука
30 Май 2016 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Харвардски учени разработиха бактерия, която се храни с въглероден диоксид и произвежда гориво

/КРОСС/Когато професорът по енергия от Харвард Даниел Носера съобщава миналата година, че работи с бактерии, за да създаде алтернатива на горивото, негови колеги учени предупреждават, че ще бъде трудно да се постигне продуктивно ниво на ефективност. Носера се стреми към 5% - около 5 пъти повече от растенията, пише Forbes.
Този месец, в Чикагския Университет, Носера обяви, че е създал бактерия, която преобразува слънчевата светлина 10 пъти по-ефективно от растенията.

"Това, което бактерията прави, е че произвежда изопропанор, изобутанол, изопентанол", казва професорът в своя лекция. "Това са алкохоли, които горят директно. Бактерията идва от водорода и диша въглероден диоксид."

През последните 18 месеца, Носера работи с биолози от Харвардския медицински университет, за да програмират бактерията, наречена Ralston eutropha, да приема водород и въглероден диоксид, и да ги преобразува в аденозин трифосфат (АТФ) - енергийната молекула, използвана от организмите в природата. Позовавайки се на предишни открития, те добавили повече гени, с които АТФ се преобразува в алкохол и така бактерията го отделя.