Започват Националните Славейкови празници
Секция: КУЛТУРА
31 Май 2016 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват Националните Славейкови празници

/КРОСС/ Теодосий Спасов, балет „Арабеск" , Театъра на българската армия и вокална формация „Бънджи сингърс" са само част от богатата културна програма, подготвена от община Трявна за Националните Славейкови празници, които ще се проведат в периода 2-5 юни 2016г.

Тържествата се провеждат под патронажа на Президента на Република България.
Входът за всички събития, с изключение на театралната постановка "Големанов" на НЧ "Пенчо Славейков 1871", е свободен. Билетите за постановката ще бъдат на цени от 3 и 4 лв. и могат да бъдат закупени на касата на читалището.
Тържественото откриване на Националните Славейкови празници ще се състои на 2 юни /четвъртък/ ат 18,00 ч. пред сградата на община Трявна. Непосредствено след това започва театралната постановка „Големанов" от Ст.Л.Костов с актьорите от местната театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871".
В 21,00 ч. на площада пред читалището ще започне концертът на вокална формация „Бънджи сингърс" . При лошо време концертът ще се състои в салона на читалището.
В периода 2-5 юни на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871" ще бъде разположена Изложба-базар на издателство „Изток-Запад".
На 3 юни /петък/ от 19,00 ч. на сцената на НЧ „Пенчо Славейков" ще бъде поставен въпросът „Световна глобализация или национална идентичност?". В търсене на отговор на изконния въпрос, занимаващ от векове българското общество, ще се впуснат актьорите от Театъра на Българската армия с постановката „Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов.

Същата вечер от 21,00 ч. на старинния площад „Капитан Дядо Никола" в Трявна зрителите ще станат свидетели на неповторимите изпълнения на Теодосий Спасов фолк квинтет. Не пропускайте уникалното съчетание на възрожденската атмосфера на площада с неповторимия стил на свирене на Теодосий Спасов, съчетаващ народната музика с елементи от джаз и класика.
На 4 юни /събота/ в 17,00 ч. в Галерия „Арт М" - Трявна ще бъде открита изложбата „Късчета памет" на известния български художник Светлин Русев. Той е живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи художествени изложби и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Прави самостоятелни изложби в София (1963, 1967, 1973, 1977, 1980, 1982, 1986) и в чужбина: Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин, Виена. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.
От 18,00 ч. същият ден е Награждаването на лауреатите на националния конкурс за лирично стихотворение на името на П.Р.Славейков и П.Славейков. То ще се проведе в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871", а в тържествената програма ще участва Струнен дует „Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев".
В 19,00 ч. балет „Арабеск" ще озари тревненската сцена с вълшебните си спектакли „Кармина Бурана" и „Болеро".

Като част от програмата на Националните Славейкови празници в НГПИ „Тревненска школа" ще се проведе ден на отворените врати с концерт на Етноджаз група „Кайно Йесно слонце", а единадесетокласниците от гимназията ще представят своята изложба „8ние.8 аз" в НЧ „Пенчо Славейков 1871".
Учениците от СОУ „П.Р.Славейков" - Трявна ще дебатират на тема „Парите не са цел на съществуването ни" и ще участват в Литературно четене на собствени творби.
Галерия „Казаков" ще бъде домакин на изложбата „От ръката тревненска" на творби от фонда на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-гр.Трявна.
В галерия „Гъбенски" ще бъдат представени награденият за 2016 г. с Националната литературна награда за български роман „13 века България" и сборникът „Любов по всяко време" с наградени разкази от конкурса „Рашко Сугарев".
В рамките на програмата ще се проведе теоретична конференция „Блаженството на поета и страстите на критиката - 150 г. от рождението на Пенчо Славейков и д-р Кръстьо Кръстев".
Славейковите празници ще бъдат закрити на 4 юни от 10,00 ч. с Неделно матине в галерия „Арт М", с участието на „София квартет", Румяна Пашалийска, Йордан Ефтимов и лауреата на Славейковата награда за 2016г.