Стартира платформата за здравословно хранене „Знам да ям“
Секция: Здраве
31 Май 2016 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира платформата за здравословно хранене „Знам да ям“

/КРОСС/ Стартира платформата за популяризиране на здравословното хранене „Знам да ям". Тя е създадена с цел да помогне на своите читатели да подобрят качеството си на живот като им предостави полезна и любопитна информация за храните и начините за тяхното приготвяне, съвети за разумно пазаруване и идеи за промяна на хранителните навици. Чрез уебсайта znamdaiam.bg и Facebook страницата „Знам да ям" екипът на платформата желае да изгради общност от хора, които имат знанието да се хранят вкусно и полезно.

Платформата „Знам да ям" е собственост на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява част от най-големите търговски вериги у нас, а създаването й е инициирано от неговите членове Billa, Kaufland, Lidl и Metro Cash&Carry.

Пътят към здравословното хранене е информираният избор

В основата на философията на „Знам да ям" е тезата, че здравословното хранене е въпрос на информиран избор. Избор, който правим всеки ден в магазина; когато избираме какво да сготвим; какъв да е начинът ни на хранене и как възприемаме храната.

Днес възможностите са много по-големи, от когато и да било. В магазините могат да бъдат открити хиляди продукти и всеки може да си купи както традиционни, така и екзотични храни. Познаването на това многообразие ще помогне на хората да повишат хранителната си култура и така да подобрят начина си на живот. Ето защо амбициозната цел, която си поставя екипът на „Знам да ям", е да представи по достъпен и разбираем начин информация за храните, техните качества, как да бъдат приготвяни и за всичко, което може да интересува изкушения от здравословното хранене читател.

Какво ще открият читателите?

Информацията в „Знам да ям" е насочена към много широка аудитория: хора, които тепърва започват да готвят и опитни кулинари; специалисти по здравословно хранене и новаци в сферата; спортисти и хора с по-уседнал начин на живот; гастрономични шопинг маниаци и клиенти, които тепърва опознават различните продукти по стелажите на магазините. Всички те ще открият изпитани в практиката съвети за здравословно и балансирано хранене, които лесно могат да бъдат приложени. Ще има и идеи за разумно пазаруване; интервюта с топ готвачи и специалисти по хранене.

Информацията е разделена тематично на три рубрики: „Полезно", „Вкусно" и „Пазарувай". В първата читателите ще научат какво е здравословно хранене, кои храни е добре да присъстват в менюто ни, как да подобрим хранителните си навици и други. С помощта на материалите във „Вкусно" всеки ще може да започне да приготвя вкусна храна и да усвои нови умения. „Пазарувай" е мястото за представяне на различни продукти, съвети при пазаруването на храна и как да се възползваме от промоциите.

Във връзка със старта на „Знам да ям" главният редактор на сайта Александър Грозданов заяви: „Аз лично вярвам, че грижата за хранещите се е задача на самите хранещи се. Днес има огромен избор от храни, което е прекрасно за нас потребителите, но в същото време всеки от нас има задачата да реши как да се храни. Ето защо ние искаме да научим хората да четат етикетите, да познават качествата на продуктите, тяхното приготвяне и въздействие, за да имат знанието да се хранят вкусно и здравословно."

Изпълнителният директор на СМТ Йордан Матеев допълни: „Въпросът за здравословното хранене все повече вълнува българските потребители. "Знам да ям" е нашият отговор. В основата на този проект е вярата ни, че в търсене на решение за по-здравословен начин на живот прозрачността, знанието и свободният информиран избор са далеч по-добра алтернатива от насилието, забраните и регулациите."