Терариумът в Минерални бани отваря врати официално на 10 юни
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Май 2016 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терариумът в Минерални бани отваря врати официално на 10 юни

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е поканена на официалното откриване на новия терариум в курорта Минерални бани. Покана е отправена и към народната представителка Салиха Емин, която към този момент е потвърдила присъствието си, съобщава "Арда". 

Това заяви пред журналисти кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Прерязването на лентата е насрочена за 10 юни (петък). Обектът е изграден с пари по европрект и е единственият на Балканите със сграда по предназначение, съобразена с живота на обитателите влечуги.

Терариумът вече се радва на добра посещаемост, тъй като работи от 9-ти май. В момента е приютил 14 вида отровни змии, предоставени от Херпетологическото дружество в Хасково. Силно отровните влечуги, сред които има и боа са от Южна Америка, Африка и Нова Гвинея. Освен тях, в терариума има и игуани. Имало е идея, колекцията да бъде попълнена от крокодил, но засега това е невъзможно поради липсата на специален  басейн в сградата.

 

 

Наскоро в терариума е станал инцидент с един от обитателите, 5-метров тигров  питон. От терариума са пояснили, че влечугото било пропаднало в климатичната инсталация заради влажните стени от гипс картон.

Заради случилото, се змията изпаднала в шок и в момента се наблюдава от  ветеринари. Билетите за посещение в терариума варират от един до три лева, като най-евтини са за пенсионери и инвалиди.