Борисов: Изграждането на българо-гръцката газова връзка е приоритет
Секция: ПОЛИТИКА
31 Май 2016 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Изграждането на българо-гръцката газова връзка е приоритет

/КРОСС/Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Затова страната ни залага на реализацията на интерконекторите със съседните страни и особено на този с Гърция, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Кодзиас е в страната ни за участие в Срещата на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.
„Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа", подчерта премиерът Борисов. Той припомни, че израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него от 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. на 110 млн. евро в настоящия бюджет. Премиерът отбеляза и положените усилия от гръцкото правителство за създаването на всички условия за реализацията на газовата връзка. Борисов и Кодзиас посочиха, че с подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015 г. се премина към реални действия за изграждане на между системната връзка и очакванията са тя да бъде въведена в търговска експлоатация в средата на 2018 г. Премиерът информира госта си, че се очаква през юни да стартира втората фаза на пазарния тест на проекта за подаване на обвързващи оферти. Първата е приключила през април, като девет компании са подали оферти за резервиране на над 4,3 млрд куб. м природен газ годишно.
По време на срещата премиерът Борисов и външният министър Кодзиас обсъдиха и предприеманите мерки за овладяване на миграционния поток към Европа и общите проблеми, които двете държави имат като външни граници на Европейския съюз. Борисов посочи, че България ще продължи да оказва подкрепа и солидарност с най-засегнатите от бежанския поток страни, както направи с хуманитарните помощи за Унгария, Гърция и Република Македония.
Борисов и Кодзиас оцениха като успешно сътрудничеството между службите за сигурност на двустранна основа, както и ефекта от прилагането на подписаното през май т. г. споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. Премиерът изтъкна, че благодарение на общите усилия натискът по общата ни граница е намалял значително. Той даде като пример за доброто сътрудничество и осъществената бърза реадмисия на задържаната група нелегални мигранти на българо-гръцката граница.