Юнкер: Ще има последици за страните, които се развиват в посока, която не бихме желали
Секция: СВЯТ
02 Юни 2016 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер: Ще има последици за страните, които се развиват в посока, която не бихме желали

/КРОСС/ Отиват ли си или остават британците? На 23 юни предстои гласуването им на референдума за членство в Общността. Европейската комисия в Брюксел се застъпва - естествено - срещу възможния брекзит. В интервю за германското издание Der Spiegel председателят й Жан-Клод Юнкер говори за сдържаността на Брюксел, последиците от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и за липсата на съчувствие към неговата институция.
"Относно последиците от брекзита вече казах, че няма да посрещнем дезертьорите с отворени обятия. Това е отношението на ЕК, както и позицията на други правителства. И, разбира се, ще има последици за моделите в другите страни, които се развиват в посока, която не бихме желали", коментира председателят на ЕК ситуацията около предстоящия британски референдум за членство в Общността, информира "Фокус". 
Юнкер отбеляза, че при евентуален вот за напускане на Великобритания "трябва да реагираме с активност". Същевременно обаче той призна, че настояването за задълбочаване на правилата "вероятно не е реалистично", а предоговаряне на съществуващите договори не е по вкуса на държавите-членки.
Председателят на ЕК подчерта, че не слага знак за равенство между евроскептиците и противниците на ЕС, които набират все по-голяма популярност. Той призна, че ЕК не е много популярна сред страните от Общността, но за сметка на това - Европа е. "Налице е отдалечаване, защото не сме успели да се фокусираме върху големите въпроси, а в същото време се месим прекалено много в проблемите на държави и региони", обясни Юнкер. Но той е категоричен: "Твърде много Европа ще убие Европа. По същия начин, твърде малко Европа ще убие Европа".