НМД: Отношението на МТСП и АСП към НПО, работещи с деца и родители, е обезпокоително
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2016 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НМД: Отношението на МТСП и АСП към НПО, работещи с деца и родители, е обезпокоително

/КРОСС/ Безпокойство от системния регрес на системата за закрила на детето, който се отразява върху децата и техните родители, които имат досег с нея, изразява изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов в открито писмо до премиера Борисов, вицепремиерите, министъра на труда и социалната политика и директора на Агенцията за социално подпомагане.

„Сред проблемите, които открояваме като най-съществени, са продължаващата с годините висока натовареност на работещите в системата за закрила, липсата на изисквания за специализирано висше образование и професионални стандарти, качествена подготовка и последващи обучения, мониторинг, супервизия и други. Вярваме, че тези проблеми няма да бъдат решени с прехвърлянето на Отделите за закрила на детето от една агенция към друга и създаването на мегаагенция, която да отговаря за децата, семействата, възрастните и хората с увреждания, както бе наскоро предложено от депутати от ВМРО.

В същото време и на фона на обезпокоителните данни за това, че децата в България продължават да живеят в бедност, да отпадат от училище и да бъдат разделяни от семействата им, намираме за обезпокоителни и притеснителни политиката, действията и отношението към гражданските организации, работещи с деца и родители, от страна на ръководството на Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане.

Непрекъснато се сблъскваме с прояви на противоречие между официално декларирани намерения за реформа за въвеждане на интегрирана система за закрила на детето и реално блокиране на всяка промяна сред управляващите; между официалното споделяне на европейски демократични принципи и ценности и реално практикуване на принципи и ценности от тоталитарното минало, сред които и неглижиране на гражданското общество. Гражданското общество е и ресурс и коректив, но преди всичко е неотменна характеристика на демократичното общество. Ето защо приемаме тези прояви като заплаха за демокрацията.

От 28 до 31 май в София се проведе Годишната среща на Национална мрежа за децата. Това е най-голямото ни събитие през годината, което събира над 200 представители на организации, местни власти, специалисти, работещи с деца, и млади хора от цялата страна, като целта му е да предостави възможности за обмяна на опит и практики, взаимно научаване, обучение, откриване на партньори и поставяне на общи проблеми и възможни решения. Изключително сме разочаровани от липсата на участие на представители на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) на политическо ниво, които не уважиха форума и поканата за участие в дискусионен панел на тема „15 години система за закрила - успехи, предизвикателства и перспективи", въпреки предварителното потвърждение. В последния момент бяха изпратени експерти от страна на Министерството и Агенцията, с които се познаваме от участия в работни групи и оперативната работа по конкретни проекти и услуги на наши колеги от организации, членове, но които не могат да вземат политически решения и да поемат ангажименти за съвместни действия и намиране на работещи решения в името на децата и семействата.

Намираме за недопустимо демонстрираното от ръководството на МТСП и АСП отношение към колегите ни и младите хора от цялата страна и споделяме нашето разочарование от този ясен знак за липса на диалог и търсене на решения на наболелите с годините въпроси.

Продължава политиката и тенденцията неправителствените организации да бъдат третирани като хора и организации, които се интересуват само от личния си интерес и целят прокарването на „техния опит и/или практика" и слагането на всички под общ знаменател без ясни критерии и подходи за оценка на ефективността на различни програми и практики. Формално сме включени в редица работни групи, но често нашите предложения са отхвърляни и/или не се приемат с аргументи, че те са по-подходящи за стратегия и/или няма как да бъдат изпълнени. Искаме да припомним, че ние, гражданските организации, бяхме основните партньори в процеса на деинституционализация, като подкрепихме реформата, защитавахме я заедно с държавните институции пред международните организации и Европейската комисия, за да бъде подкрепен Планът за нейното изпълнение с над 100 млн. евро само за първия програмен период. Тогава, когато имаше трудности - пак ние бяхме тези, които помагаха на държавните институции, включително и със собствени ресурси, да намираме решения в кризи.

Продължава и тревожната тенденция от предходния планов период голямата част от средствата по Оперативните програми да бъдат разпределяни между институциите чрез директно предоставяне на средства и да се подценява процедурата за конкурентен подбор на проекти от различни заинтересовани страни. Това оставя впечатление, че програмите се използват за системно финансиране на основните системи на пазара на труда, образованието и социалните услуги, измествайки ангажимента на държавния бюджет, както и че програмите се превръщат в механизъм за преразпределяне на средства между основните правителствени институции, дофинансиране на работата им и осигуряване на финансиране за дейности и проекти, които не са намерили своята устойчивост. Примери за това са развитието с приемната грижа и проекта „Социална включване", подкрепен и от Международната банка за възстановяване и развитие. Считаме продължаването на тази тенденция за недопустимо и настояваме за търсене и намиране на подходящ баланс между процедурите за директно предоставяне на средства и конкурентния подбор на проекти, подадени не само от общини, но и неправителствени организации и други заинтересовани страни.

Друг изключително сериозен за нас проблем е и недобрата координация и сътрудничество между различните органи, които имат отношение към закрилата и правата на детето. Примери за това са противопоставянето на системата за закрила и правосъдието, отхвърляне на резултати от иновативни проекти с насмешка и доводи, че държавата не е длъжна да прави нещо заради някакво „проектче", провалът в нормативното и финансово регламентиране на интегрираните услуги, за които бяха похарчени над 16 милиона лева от европейските структурни фондове и националния бюджет, както и липсата на споделено разбиране за интегриран подход.
Настояваме за спешен краткосрочен план за решаване на проблемите в системата за закрила и дългосрочен такъв, който да е ориентиран към цялостна законодателна и административна реформа, целяща повишаване благосъстоянието на всички деца и родители в страната, а не само закрила на уязвими групи.

Необходима е и системна промяна в начина на работа и отношение към гражданските организации и хората, работещи в тях, като се създадат среда и условия за ефективен диалог с различните заинтересовани страни и взимане на решения, базирани на доказателства и външни оценки, а не описания на дейности!

Вярваме, че участието на гражданите и гражданските организации в процеса на формиране на политики и на вземане на решения, е условие за демокрация, за открито, отговорно и ефективно управление", заявяват от НМД и молят за среща, на която да бъдат обсъдени поставените проблеми и възможни начини за тяхното преодоляване. Богданов потвърждава готовността на организацията за конструктивно партньорство за намирането на системни решения на поставените въпроси.