Пушков: Русия е заинтересована от сътрудничеството с НАТО не повече, отколкото самият алианс
Секция: Русия
09 Юни 2016 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пушков: Русия е заинтересована от сътрудничеството с НАТО не повече, отколкото самият алианс

/КРОСС/ Русия е заинтересована от сътрудничеството с НАТО не повече, отколкото самият алианс. Това заяви председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на РФ Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

По-рано бившият генерален секретар на НАТО и настоящ съветник на украинския президент Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът може да се върне към практическо сътрудничество с Русия по въпросите, представляващи взаимен интерес, само след разрешаването на конфликта в Украйна.

„Не смятам, че Русия е заинтересована от практическото сътрудничество с НАТО повече, отколкото самият алианс. НАТО демонстрира не толкова висока степен на ефективност на това в Афганистан. НАТО носи отговорност за катастрофалното състояние, в което се намира днешна Либия, затова да се представят нещата така, сякаш Русия трябва да се стреми към сътрудничество с алианса, а той да решава дали ни е необходимо това сътрудничество или не –е абсолютно несъстоятелна позиция“, заяви Пушков.

Той отбеляза, че за европейската сигурност сътрудничеството на Русия и другите европейски държави, влизащи в НАТО, е наистина необходимо. „Но това трябва да бъде движение и от двете страни. За да се танцува танго са нужни двама. И НАТО в този случай не трябва да се представя за обидена партньорка, която поради някакви причини ще решава самостоятелно дали да се отговаря на поканата й за танц или не“, каза още Пушков.

Депутатът подчерта, че Расмусен изопачава същността на нещата, като казва, че кризата в отношенията между Русия и НАТО е започнала заради така наречената „руска агресия срещу Украйна“.

„Първо, „руската агресия срещу Украйна“ не е призната от нито една международна организация и никъде терминът „руска агресия“ не присъства. Затова Расмусен в този случай говори от позицията на киевския режим, на който в момента служи“, заяви Пушков.

Той посочи още, че кризата в отношенията между Русия и НАТО е започнала много по-рано. „И Расмусен има пряко отношение към това, той е един от авторите на тази криза. Тя започна с опитите за разширяване на НАТО с държави, граничещи с Русия. Преди всичко, Грузия и Украйна. Расмусен знае това по-добре, от когото и да било, затова ръководството на алианса със съгласуването и при активното участие на администрацията на американския президент Джордж Буш се опита да защити Украйна и Грузия в НАТО, когато начело на грузинското правителство бе Михаил Саакашвили, а на украинското – Виктор Юшченко“, добави руският депутат.

По думите му, втората причина за кризата в отношенията между Русия и НАТО е упоритият стремеж на алианса да установи американските системи за ПРО в Европа, насочени срещу интересите на Русия.