Бивш директор на ЦСБОП: Организираната престъпност ние си я родихме
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2016 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш директор на ЦСБОП: Организираната престъпност ние си я родихме

/КРОСС/ Престрелката в Слънчев бряг не е махленска свада. Митьо Очите е една фигура от криминалния контингент, която е известна от години. Не личат мерките, които местните структури на МВР предприемат спрямо такива лица.

Това каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев във връзка с престрелката в Слънчев бряг, станала на 8 юни вечерта. При стрелбата несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите беше тежко ранен, а неговият охранител Александър Алексиев беше убит.

По думите на Стойчев "непрофесионалните преструктурирания" на службите са отслабили потенциала им.

"Тези хора, толкова известни и така оставени на спокойствие дълго време, са твърде ниски нива в йерархията на организираната престъпност", посочи той. "Същевременно в заведения, на публични места, дори по време на партийни кампании, ги виждаме заедно с хората от националния елит и видимо личи, че те са интересни за тях, успяват да им донесат наготово гласове", добави Стойчев.

"Организираната престъпност ние си я родихме, друг е въпросът кой я отглеждаше, кой имаше интерес", подчерта той.

"Виждам съвсем нови тенденции на рекета. Съвсем целенасочено се изучават фирми, в които са възникнали конфликти - към тях се насочват умели адвокати, търси се да се вкарат някакъв разкол между довчерашните добри партньори и съдружници, за да могат да се изземат части от тези фирми", каза още бившият директор на НСБОП.

"Имаме криминален пазар на стоки и услуги. Непосредствено стоящите там, които ги виждаме, са свързани с хора, които стоят зад тях, а тези хора са високо в политиката и властта", посочи Стойчев.

"Колко хора, които излизаха публично чрез медиите, свързвани и с криминалната, и със стопанската, и с организираната престъпност, днес плуват доволно във върховете на обществото и основателно претендират да бъдат включвани в политиката и обществения живот, след като нищо не им се е случило. Властите не си вършат работата, политиците са виновни", заключи той.

По отношение на стрелбата в американския град Орландо, при която бяха убити 50 души, а десетки бяха ранени, Тихомир Стойчев посочи, че фактът, че атаката е извършена срещу клуб с хора с различна сексуална ориентация, може да говори, че наистина имаме елемент на омраза. По думите му американското общество трябва да преосмисли свободата на даване на оръжие.

"Страхувам се, че "Ислямска държава" и други организации от този тип, ще се опитват и да се саморекламират", заяви Стойчев. "Ние не тръгнахме да водим автентичен диалог с тези хора, твърде малко знаем за техните искания освен някаква държава, която да е управлявана по правилата на Шериата", допълни той.

На въпрос дали изобщо е възможно да се води диалог с тези хора, Стойчев е категоричен: "Разбира се, навсякъде трябва да се изграждат институционални възможности за да може да се води диалог."