Пушков: Русия би могла да влезе в Топ 10 на държавите, използващи „мека сила“
Секция: Русия
14 Юни 2016 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пушков: Русия би могла да влезе в Топ 10 на държавите, използващи „мека сила“

/КРОСС/ Председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на Русия Алексей Пушков заяви пред РИА Новости, че не е учуден от включването на Русия в топ 30 на най-влиятелните страни в света по критерия за „меката сила“, но смята, че страната трябва да е в първата десятка.

Русия за първи път влезе в списъка с 30-те държави, използващи „мека сила“ за постигането на външнополитическите си цели, като зае 27-ма позиция според британската пиар компания Portland.

Първото място в Soft Power 30 заемат САЩ, измествайки по този начин на втора позиция миналогодишния лидер – Великобритания. В петицата влизат още Германия, Канада и Франция. Компанията определя „меката сила“ като възможност за постигането на целите във външната политика с помощта на „позитивното привличане и убеждаване“.

„Не съм учуден, че сме включени в този списък. Честно казано, смятам, че влизаме не в тридесетката, а в първите десет“, каза Пушков.

Той отбеляза, че „Русия е сред държавите, които винаги са били много привлекателни заради културата, разпространението на руския език, заради това, че вече някъде около пет-седем години предлагаме някои алтернативни идеи и модели за световния ред“. По думите на депутата това се отразява и в ООН, и в Съвета за човешките права в ООН, и в другите организации.

„Абсолютно очевидно е, че в света вече са изморени от американоцентричния ред. Единствените две държави, поставящи под съмнение този световен ред достатъчно последователно, са Русия и Китай. А от този световен ред са недоволни две трети от страните. Освен това, западният алианс, който е съставен от 35 страни, плюс присъединяващите се към тях 20-30, всички останали – поне 60 % от световната общност не са доволни от този американоцентричен ред. Това вече е фактор за привличане на вниманието към Русия“, каза Пушков.

Той обърна внимание на това, че на либералната революция на Запад, особено в областта на нравите, е стигнала изключително далеч.

„Това е неприемливо за много от традиционните общества, опиращи се на традиционните ценности – за целия мюсюлмански свят на практика, а и за европейските държави. И затова Русия се разглежда като страна, която се придържа към традиционната ценностна система, към традиционния подход към семейството. И това играе доста голяма роля в Европа, където редица обществени организации и авторитетни политически партии… считат, че Русия е виден и най-последователен носител на тези традиционни ценности. Това също е фактор на „меката сила“, счита Пушков.

Той обърна внимание и на появата на международни организации, алтернативни на тези, които се създават в САЩ. „Съществуват ШОС, БРИКС и редица други организации, в които Русия е доста активна“, добави депутатът.

Пушков подчерта, че РФ проектира значително влияние, „именно затова не успяха да я изолират, макар намеренията у администрацията на Обама да бяха доста сериозни“. „Но факторите на „меката сила“ много сериозно оказаха влияние срещу политиката на изолиране, която предприе Обама, а в резултат САЩ на практика сами признаха провала й“, обобщи той.