Конашенков: Изказванията на Столтенберг за внезапните учения са с цел нагнетяване на паниката
Секция: Русия
16 Юни 2016 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конашенков: Изказванията на Столтенберг за внезапните учения са с цел нагнетяване на паниката

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Русия опроверга изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за това, че РФ е нарушила механизмите на „военната прозрачност в Европа“. Това заяви в сряда официалният представител на руското отбранително ведомство генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„Както се очакваше, градусът на русофобската истерия у отделни представители на алианса рязко се повишава в навечерието на срещата на върха на страните-членки на НАТО в Европа. Очевидно е, че истинската цел на подобни изказвания за „руската военна заплаха“ се заключава в умишленото нагнетяване на паниката и подкрепата на образа на коварния враг, за борба с който може да се получат огромни военни бюджети“, каза Конашенков.

„Настоящото изказване на генералния секретар на НАТО е от поредицата финални арии на русофобския спектакъл за данъкоплатците от страните-членки на алианса, на които им предстои да развържат кесията за борба с мнимата руска военна заплаха“, заяви представителят на МО на Русия.

Конашенков припомни, че нито едно мероприятие за бойна подготовка на руската армия, включително и внезапните проверки, не нарушава международните споразумения и договори, според които Русия е длъжна да предоставя информация за военната си дейност в зоната на използване на мерки за укрепване на доверието и сигурността.

Той отбеляза още, че Русия е предоставила на военните аташета и по каналите за връзка на ОССЕ информация за началото на внезапната проверка във ВС на РФ, започнала на 14 юни.

„Обаче, както в повечето случаи, нашите чуждестранни колеги отново не поискаха да го забележат, продължавайки да разиграват антируския си спектакъл, сценарият на който ни бе предсказан на 6 юни 2016 г.“, добави Конашенков.