Русия готова да строи нова АЕЦ в България
Секция: Русия
18 Юни 2016 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия готова да строи нова АЕЦ в България

/КРОСС/ Росатом" е в готовност да разгледа възможността за строителство на нови атомни електроцентрали в България, въпреки че договорът за АЕЦ Белене" се провали, заяви президентът на корпорацията Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС.

Повече от три години след окончателното спиране на строежа на АЕЦ Белене" руската страна осъди НЕК за прекратяването на проекта. България трябва да заплати на Атомстройекспорт" - дъщерното дружество на Росатом", за поръчаното оборудване за площадката на АЕЦ Белене" 550 млн. евро според българското енергийно министерство и 620 млн. евро според Росатом".

Винаги се застъпвам за мнението, че ако това е грешка, тя е грешка на конкретни хора, а не на народа или на страната", допълни Кириенко. По думите му, ако решенията имат професионален, а не политически характер, винаги ще се споразумеем".

Според председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев НЕК ще обсъди възможността да обжалва решението на Международния арбитраж. Бившият социален министър Ивайло Калфин обяви, че след като за реакторите е платено и в площадката на Белене вече са вложени милиарди, е най-логично обектът да бъде завършен.