Сорос: Русия се превръща в световна държава на фона на разпадането на ЕС
Секция: СВЯТ
21 Юни 2016 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сорос: Русия се превръща в световна държава на фона на разпадането на ЕС

/КРОСС/ Мултимилиардерът Джордж Сорос заяви, че вижда превръщането на Русия в световна държава, докато Европейският съюз се руши, предаде Ройтерс, цитирана от РИА Новости.

В своя реч на мероприятие в Лондон на организацията на Михаил Ходорковски „Отворена Русия“ Сорос отбеляза, че сегашното положение на нещата в голяма степен е сходно с историята на създаването и просперитета на европейското наддържавно обединение в годините на разпадането на Съветския съюз.

В началото на юни Сорос отбеляза, че има голям шанс Европейският съюз да се разпадне заради мигрантската криза, предизвикателствата около Гърция и при потенциално излизане на Великобритания от Общността. „Ако Великобритания излезе, това може да отприщи общо излизане и разпадането на Европейския съюз ще стане практически неизбежно”, убеден е милиардерът.

По-рано Сорос публикува статия в британския вестник Guardian, в която предупреждава Лондон за възможен „черен петък“ още на следващия ден след референдума в случай, че населението гласува за изход на Великобритания от ЕС. Според него, давайки вота си за брекзит, британците ще провокират падане на лирата до нивото на еврото и болшинството от жителите на страната ще обеднеят.