Близо 3000 деца могат да останат без места в столичните детски градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2016 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 3000 деца могат да останат без места в столичните детски градини

/КРОСС/Близо 3000 деца могат да останат без места в столичните детски градини. След първите три класирания малко над 11 хиляди малчугани са вече приети. Утре излизат резултатите от последното класиране преди лятната пауза, а кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че свободните места са около 1700. По думите й недостигът в детските градини е преодолян, за сметка на яслените групи, където проблемът остава.

За учебната 2016-2017-а година близо 16 000 деца кандидатстваха да бъдат приети в столичните детски градини. 11 000 от тях вече могат да се похвалят с място в забавачките. Чакането за близо 5000, обаче продължава, а свободните места са само 1700, стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова. Недостигът на места в едни от най-натоварените райони пък е преодолян, обясни Фандъкова.

„15 района от общо 24, в които на практика няма чакащи деца за първа група на детските градини към момента, а в останалите райони най-натоварените от гледна точка на чакащи за детската градина, са „Овча купел", „Лозенец" и „Витоша". Интересно е, че в големите райони, в които традиционно броят на чакащите е по-голям, нямат проблеми с чакащи за детските градини", каза кметът.

Не така стоят нещата, обаче при яслените групи, желаещите се оказват повече от местата.

„При дечицата, които са родени 2014-2015 г. остава най-натоварените райони да бъдат „Младост", „Триадица", „Овча купел", „Подуяне", допълни Фандъкова.

Утре ще бъде обявено четвъртото класиране. Първото текущо класиране, след лятната пауза пък ще е на 27-и август.