Вл. Путин: Brexit ще има глобални последствия (видео)
Секция: Русия
24 Юни 2016 19:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вл. Путин: Brexit ще има глобални последствия (видео)

/КРОСС/ Резултатите от референдума за излизането на Великобритания от ЕС едва ли ще се отразят на антируските санкции, каза президентът на Русия Владимир Путин в изказване след срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) в Ташкент, предаде РИА „Новости". 

video:https://www.youtube.com/watch?v=3euCPbKOvms

„Искам още веднъж да подчертая: ако нашите партньори някога узреят да водят конструктивен диалог с нас по тези въпроси - ние сме готови за това, ние го искаме и ще отвърнем положително на положителното", каза той. По думите му, не Русия е започнала „тези санкционни отдръпвания, ние само сме отговаряли на тези дискриминации, предприемани по отношение на нашата страна".

Путин изрази увереност, че последствията от Brexit ще има глобален характер - както положителен, така и отрицателен.

Русия не се е месила в референдума за излизане от ЕС, проведен вчера, подчерта Путин, като добави, че изборът е направен от британските граждани. Руският президент заяви, че Москва ще анализира последствията от вота и ще се опита да намали ефекта върху руската икономика.

От своя страна, външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че не знае как Brexit ще повлияе върху ситуацията в ЕС.

Според председателя на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко изходът от референдума във Великобритания е свидетелство за противоречията в Евросъюза. Матвиенко го сравни с „гръм от ясно небе" и добави, че след него много неща може да се изменят.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика в Руската дума Алексей Пушков определи случилото се като земетресение с дълготрайно измерение.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Алексей Текслер прогнозира, че изходът от британския референдум няма да повлияе на реализирането на газопровода „Северен поток 2". Според него обаче Brexit може да повлияе в краткосрочен план върху нивото на цените на петрола и газа, което може да се отрази и върху руската икономика.