Б. Обама: Великобритания и ЕС остават крайно необходими партньори на САЩ
Секция: СВЯТ
24 Юни 2016 19:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Б. Обама: Великобритания и ЕС остават крайно необходими партньори на САЩ

/КРОСС/ След новината за изхода от референдума във Великобритания официален Вашингтон наблегна на запазването на исторически важните взаимоотношения между двете страни. В изявление, разпространено от Белия дом, президентът Барак Обама посочва: „Народът на Обединеното кралство се произнесе и ние уважаваме тяхното решение. Специалните взаимоотношения между Съединените щати и Обединеното кралство са трайни и членството на страната в НАТО остава жизненоважен крайъгълен камък за американската международна политика, сигурност и икономика. Това може да се каже и за взаимоотношенията ни с Европейския съюз, който е постигнал толкова много за стабилността, икономическия растеж и разпространението на демократичните ценности и идеали по целия континент и извън неговите рамки".

Обама добавя, че Обединеното кралство и Европейският съюз остават крайно необходими партньори на САЩ, дори в момент, в който те започват преговаряне на своите продължаващи взаимоотношения.

По-рано пресслужбата на президента информира, че Обама ще разговаря с британския премиер Дейвид Камерън, но към момента все още не е ясно дали двамата са провели разговорa.

Междувременно, докато пазарите в САЩ оценяват последствията от британския референдум, в началото на търговията индексът Dow Jones отбеляза най-големия си срив от 10 месеца насам.