В. Найденов: Brexit почива на сериозни материални интереси
Секция: Коментари
24 Юни 2016 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Найденов: Brexit почива на сериозни материални интереси

/КРОСС/ Важно е кой ще защити решението на британците на референдума, след като има голямо разминаване между съотношението на силите в британския парламент, където повечето партии са "за" оставане в ЕС и решението на британците, каза журналистът Валери Найденов в интервю за БНР: Първите 12 партии са за оставането, начело с водещата - на консерваторите, която има мнозинство в британския парламент. Едва тринадесетата - UKIP на Найджъл Фараж, е за напускане на Европейския съюз.

Според журналиста ще има натиск британският премиер да не подава оставка.

По думите му решението на британците не е емоционална реакция, а нещо, което почива на сериозни материални интереси. Британия никога не прави емоционални ходове в своята история. Ако има държава, която винаги се е водила от студен и хладнокръвен анализ на собствения си интерес, това е Великобритания, коментира Валери Найденов.

Той даде за пример външната търговия на Великобритания в момента: Делът на търговията с Европейския съюз напоследък много намалява и в момента е 45 на сто, с останалия свят е 55 на сто. Вече натежава останалия свят, а членството в ЕС пречи. Дефицитът в тази търговия за Британия е вече 68 милиарда с ЕС, докато с останалия свят е на позитивен баланс с 31 милиарда. Като добавим и ужаса с този наплив на мигранти - нормалното за Британия десетилетия наред е 30-50 хиляди на година, миналата година вече 370 хиляди, около 180 хиляди идват главно от Източна Европа.

От 2008 година до днес жизненото равнище на британците е паднало с 10% и хората основателно свързват това с миграцията. Колкото повече евтин работен труд влиза, толкова повече падат заплатите, допълни Валери Найденов.