Гъбички и алергии ни дебнат от басейните
Секция: Здраве
26 Юни 2016 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гъбички и алергии ни дебнат от басейните

/КРОСС/Лятото вече е тук и много хора търсят най-доброто решение за справяне с жегите. Съвсем естествено, едно от най-предпочитаните места са басейните. Обществените басейни обаче крият много опасности и могат да ни докарат куп здравословни проблеми, предупреждават лекарите.

Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции.

"Гъбички има най-вече около басейна - в разстояние до 1 метър, защото там е мокро и хората стъпват боси, както и по трамплините", обяснява пред "Труд" дерматологът от Университетска болница "Александровска" доц. Жана Казанджиева.

"Количеството микроорганизми, които носим във и по тялото си, са около 1 кг и 400 грама и голяма част от тях са по кожата - гъбички, бактерии и други. Когато сме във влажна среда, те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания - силен сърбеж, зачервяване, нацепки между пръстите, засягат се и ноктите", обяснява още доц. Казанджиева.

По думите й много често се появяват и алергични реакции като контактен дерматит от дезинфектантите, особено при хора със суха кожа. Те се изразяват в ситни сърбящи пъпчици по цялото тяло.

Разбира се кожните изгаряния от слънцето са друг проблем, който не бива да се пренебрегва. "Най-тежките изгаряния се получават на ръба на басейна, тъй като слънчевите лъчи се отразяват във водата", каза още специалистът и предупреди, че в часовете от 11 до 17 тези места трябва да се избягват.