Лидерите на най-големите икономики в ЕС се срещат
Секция: СВЯТ
27 Юни 2016 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите на най-големите икономики в ЕС се срещат

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на обща среща с председателя на Европейския съвет /ЕС/ Доналд Туск, с френския президент Франсоа Оланд и с италианския премиер Матео Ренци. За срещата стана ясно в петък, след като бяха оповестени резултатите от референдума във Великобритания. Вероятно лидерите на три от четирите най-големи икономики в ЕС, заедно с Туск, ще се опитат да оформят позиция на Общността, пред утрешната среща на върха на ЕС.

Вчера агенция Ройтерс съобщи, че Германия и Франция работят по план за по-здрав Европейски съюз. Документът бил озаглавен "Силна Европа в свят на несигурности" и се подготвял от външните министри Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро.

Междувременно продължава да не е ясно дали на утрешната среща на европейските лидери Великобритания ще поиска да бъде задействана процедура за излизането й от ЕС. Според високопоставен европейски представител, съюзът не очаква премиерът Дейвид Камерън да направи това.

В европейски съвет във вторник и сряда в Брюксел ще участва и българският премиер Бойко Борисов. 

На съвета ще има неформална дискусия за практическите последици от решението на британците, както и дебат за бъдещето на ЕС. Ще се коментират още проблемите с миграцията, споразумението ЕС-Турция и др.