Слънчева Испания се пренася в Софийска филхармония
Секция: КУЛТУРА
27 Юни 2016 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слънчева Испания се пренася в Софийска филхармония

/КРОСС/ Концертът на 30 юни в зала „България" предлага една музикална обиколка на познатата и непозната Испания. Колорита на испанската музика ще ви докосне чрез ярките хармонии и ритми, които ще звучат от китарните струни, клавишите на пианото и оркестъра на Софийска филхармония, под диригентстовто на Константин Илиевски. В тази авантюра с усещане за пясъчен вятър и морски бриз ще ви въвлекат солистите Цветан Недялков (китара) и Иван Керековски (пиано), които ще претворят произведенията на Хоакин Родриго и Мануел де Файя в най-цветен и пълен пътеводител на пътешественика. Диригент и оркестър ще ви вдъхновят за копнежи по далечна Испания с пламенните „Испанска увертюра №2, „Лятна нощ в Мадрид" от Глинка и „Испанско капричио" от Корсаков.
Не пропускайте да видите един от най-изявените български китаристи Цветан Недялков, който виртуозно и с лекота приема предизвикателствата на няколко жанра, Иван Керековски, български пианист - истинско откритие, носител на множество международни награди и отличаващ се с собствен изтънчен стил и силно сценично присъствие и диригента Константин Илиевски, чиито програми неизменно са приемани най-топло и от публиката, и от критиката заради силния емоционален заряд, който носят. Всичко това в една обещаваща много жар концертна програма на Софийската филхармония.

Програма:
Михаил Глинка - Испанска увертюра №2, „Лятна нощ в Мадрид"
Хоакин Родриго - Концерт за китара и оркестър „Аранхуес"
Мануел де Файя - „Нощи в градините на Испания"
Николай Римски-Корсаков - Испанско капричио

Припомняме, че Софийската филхармония предлага на своите почитатели специални цени до края на сезона - 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

ЦВЕТАН НЕДЯЛКОВ е роден през 1969 година в София. Възпитаник е на Националната музикално училище в София и на Националната музикална академия (катедра Поп и джаз изкуство), където в момента е преподавател по китара. Трикратен носител на Първа награда на конкурса „Млад музикант" в Чирпан (1983, 1985, 1987) и на Втора награда на конкурса за класическа китара в Гоце Делчев. Цветан Недялков концертира много активно - бил е солист на Софийската филхармония, както и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна и Бургас. Той е изключително популярен от телевизионния екран - като част от бенда на предаванията «Ку-ку», «Каналето» и «Шоуто на Слави» и като един от основните музиканти в телевизионни формати като «Мюзик айдъл», «Пей с мен» и «Гласът на България». Цветан Недялков е не само един от най-виртуозните китаристи в България, но и един от най-многостранните - той свири и прави аранжименти в сферата на джаза, поп-музиката, песните за деца, филмовата и класическата музика. Участвал е в широк спектър международни фестивали у нас като Златния Орфей , Варненско Лято, Spirit of Burgas, Аполония и Фестивала на камерната музика в Пловдив. Той е част от състава на китарното „Акустик трио 3000" и композитор на музиката в албума „Йо-хо". През 2012 г. „Акустик трио 3000" печели международната награда на независимия американски лейбъл "Indiacoustic" за най-добър инструментален албум на годината.

КОНСТАНТИН ИЛИЕВСКИ, роден през 1979, произлиза от фамилия на известни музиканти. На 5 години започва да учи пиано при проф. Милена Куртева, а от 13-годишен продължава обучението си при проф. Петер Черман в Консерваторията в Братислава. Паралелно в Братислава завършва с пълно отличие оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил, след което завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена с магистратура по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и магистратура по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц и проф. Симеон Пиронков-син. Участвал е в диригентски майсторски класове във Виена при Бертранд де Били с Веберн Симфониета (2010), проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте (2011) и Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър (2011). Диригентският му дебют е през 2007 в Musikverein с Wiener Concert Verein (камерния оркестър на Виенските симфоници). Като пианист и диригент е концертирал в България, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Холандия.

ИВАН КЕРЕКОВСКИ е ярък представител на новото поколение наши пианисти, завършил с пълно отличие НМУ "Л. Пипков", София в класа по пиано на Мили Белчева, както и бакалавърската програма на Кралската Музикална Академия в Брюксел в класа по пиано на проф. Боян Воденичаров. В своето музикално развитие участва в поредица наши и международни конкурси, фестивали, участия като солист на редица оркестри и в първи изпълнения на творби като солов и камерен музикант, главно в клавирно трио "Аполо". През 2012 година е стипендиант на фондация "Вокацио" на кметството на Брюксел. През 2012 и 2013 г. участва със солови концерти на фестивала в Брюж "Een podium voor de passie". В момента следва магистратура по пиано в Кралската Академия в Брюксел.