Доц. Дарина Григорова: Проваля се идеята за Европейски съединени щати, не за Европейски съюз
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юни 2016 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Дарина Григорова: Проваля се идеята за Европейски съединени щати, не за Европейски съюз

/КРОСС/ Чудесно е, че се проваля идеята на Европейски съединени щати, защото трябва да има Европейски съюз, а не имитация на някакъв друг, трябва да се даде воля за развитие на собствените му традиции.

Тази позиция застъпи в интервю за предаването на БНР "12+3" преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Дарина Григорова, която е на мнение, че ситуацията върви към по-дългосрочна криза, отколкото се очаква.

Има я и любопитната гледна точка, че това е протест срещу Ситито и финансистите, т.е. антиглобалистки вот, а не вот срещу Континента, който така или иначе е омръзнал на Острова, коментира доц. Григорова.

Запитана дали очаква отношението на ЕС към Русия да се промени в контекста на британското гласуване, тя уточни, че е скептично настроена заради сегашния състав на еврокомисарите, а Русия по думите ѝ остава доста истеризиран образ.

Политиката все още е антируска, защото се следват не европейските, а атлантическите и отвъдатлантическите интереси, коментира тя.

Доц. Григорова открои като плюс на руската позиция фактът, че ще могат да се сключват самостоятелното договори с Великобритания и Лондон да се изплъзне не само от тегнещото над ЕС трансатлантическо споразумение, но да селектира и санкциите, защото неофициално санкциите са избирателни, а гъвкавата политика е част от британското поведение.

Поведението на ЕС към Русия е непредсказуемо, същевременно Русия спазва всички договори и предварително декларира своята позиция - този парадокс е основният симптом, че нещо не е наред в Европа, каза още Дарина Григорова.

Идеологизирането на външната политика на ЕС води до инфантилна непредсказуемост и до спонтанна реакция на редовите европейци, които могат да реагират емоционално и неразумно, но до голяма степен разрушително, дпълни тя.

Страхът е по-скоро от осъзнаването на загубата на ЕС от изолацията му от Русия. Това рано или късно ще се случи и е добре да стане на бюрократично ниво, а не от долу нагоре. И от там тези страхове, че вездесъщият Путин е омаял половината британци и с очарованието си ги е накарал да гласуват срещу Европа.