AFP: Щайнмайер и Еро обещаха по-тесен „политически съюз” в Европа
Секция: Анализи
27 Юни 2016 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
AFP: Щайнмайер и Еро обещаха по-тесен „политически съюз” в Европа

/КРОСС/ Външните министри на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро обещаха укрепване на Европейския съюз в отговор на шока от британския вот за напускане на Общността, предава AFP.

„Ще предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа, и каним другите европейски държави да се присъединят към начинанието", се казва в съвместно заявление на Щайнмайер и Еро.

„Супер държавата" е отговорът на двете страни на решението на Великобритания да напусне Евросъюза.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер възнамерява да предаде документа от девет страници на колегите си от Вишеградската четворка на среща в Прага. „Ако предложеният документ бъде реализиран, то вместо ЕС, ще бъде създадена обща европейска държава, която ще зависи от най-силните на дена европейски играчи", коментира телевизията.

Документът е публикуван на сайта на германското Министерство на външните работи. Проектът предвижда създаване на „единна европейска държава, която ще зависи от най-силните играчи в ЕС". Влизащите в нея страни практически губят право на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси, самостоятелна данъчна система - включително данъци. Собствената валута и националните банки няма да съществуват, тъй като реално те защитавали финансовите интереси на националната държава.

Страните-членове губят контрол над собствените си граници и процедури по прием и заселване на бежанци на тяхна територия. Предвижда се също въвеждане на единна визова система и обща външна политика.