Гръцки завод за корабно оборудване ще заработи в Перник през 2017 г.
Секция: ИКОНОМИКА
28 Юни 2016 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцки завод за корабно оборудване ще заработи в Перник през 2017 г.

/КРОСС/ Гръцката компания Lalizas напредва с проекта си да открие завод за корабно оборудване в Перник. Дружеството с централа в Пирея, чиято собственост е бъдещият местен производител "Оушънфендърс", е в процес на преустройство на стария предачен цех в града, като част от оборудването на бъдещите производствени мощности вече се тества. Дотук в завода са инвестирани над 3 млн. евро и се очаква той да влезе в експлоатация през 2017 г., казаха за "Капитал Daily" от Lalizas.

Заводът "Оушънфендърс" ще има няколко отделни звена, в които ще се произвеждат балони за дишане под вода, спасителни салове и лодки, пластмасови корабни буфери и лебедки. Едно от подразделенията вече е готово да заработи и в него се провеждат тестове на апаратурата, съобщиха още от гръцката компания.

Подготовка на терена

Гръцкият инвеститор се подготвя за откриването на фабриката от около две години, когато купува и терена на бившия предачен цех "Демо" в Перник. Lalizas е придобила имота от компанията Erste Group Immorent Bulgaria. Сделката за имота с размер 13.5 хил. кв.м е станала в края на 2014 г., а според Имотния регистър цената е била 3.8 млн. лв. След преустройството и реновирането във фабриката ще има оборудване, което ще включва машини за изтегляне, формоване и валцуване на цветни метали и сплави, както и инсталации за повърхностна обработка на метали и пластмаси чрез електролитни или химични процеси.

Регистрираната в България дъщерна фирма "Оушънфендърс" е с капитал 3 млн. лв. и вече е наела част от персонала си. Когато заводът заработи на пълни обороти, догодина се очаква в него да бъдат назначени на работа между 100 и 200 служители, казаха още от компанията.

Производството

В новия завод ще има седем производствени сектора, показват документи за инвестиционното намерение на компанията. Участъкът за производство на спасителни салове ще бъде с капацитет 500 броя, или 12 т годишно, като в него ще се правят отливки, ще се извършват монтаж, химическа обработка и пакетиране. Звеното за пластмасови корабни буфери ще има капацитет за 80 хил. броя класически и 100 хил. броя меки изделия на година. Производството на корабни лебедки ще се извършва в отделни подразделения за леене, коване на цветни метали, механична обработка и монтаж и отделение за химическа преработка. Неговият капацитет ще бъде общо 100 хил. корабни лебедки годишно.

От Lalizas съобщиха, че едно от звената вече е готово и там вече се извършват тестове, а останалите са в процес на дооборудване.

Гръцкият инвеститор

Компанията инвеститор Lalizas е с над 30-годишна традиция в производството на спасителна техника и корабно оборудване и продава продукцията си в 106 държави. От създаването си досега тя се занимава с производство на спасителни жилетки, като е продала близо 15 млн. за 32 години, съоръжения за дишане под вода, спасителни плотове. Производството досега се извършва само в Гърция, Италия и Китай.

В групата влизат още компаниите Lofrans, Max Power, Nuova Rade и Ocean. Те са регистрирани в Италия и се занимават с производство на различни части за корабно оборудване, екипировки, електроника и навигационна техника. Lalizas има също така транспортни компании и франчайз фирми в 14 държави. От 2009 г. в Търговския регистър като дистрибутор на компанията в България фигурира варненската фирма "Лализас Марин БГ" с едноличен собственик и управител Ангел Анегностиев. Дружеството предлага широк спектър от аксесоари и оборудване за плавателни съдове, животоспасяваща екипировка, системи за лодки и ветроходни принадлежности.