Хокинг: Най-големите заплахи за човечеството са глупостта и замърсяването
Секция: Наука
28 Юни 2016 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хокинг: Най-големите заплахи за човечеството са глупостта и замърсяването

/КРОСС/„Най-големите заплахи за човечеството остават глупостта и замърсяването". Това каза водещият теоретичен физик Стивън Хокинг по време на интервю в предаването на Лари Кинг.

По думите му положението вече е по-зле, отколкото преди. „Определено не сме станали по-малко алчни и по-малко глупави", смята Хокинг. Той припомня, че преди 6 години е предупредил за същите заплахи, като в момента положението е още по-зле от преди. „От последното ни интервю насам човешката популация се е увеличила с половин милард души. И краят на това увеличение не се вижда", допълва Хокинг.

„С това темпо бройката хора ще се увеличи до 11 млрд. до 2100 г. През последните 5 години замърсяването се е увеличило с повече от 8%, като 80% от жителите на урбанизираните зони са изложени на високи нива на замърсяване", пояснява още ученият. Друго притеснение за физикът е, че правителствата на различни държави развиват все повече оръжията с изкуствен интелект, които рано или късно ще станат заплаха за човечеството.

„Когато машините достигнат критична точка, в която ще могат да еволюират сами, не можем да предвидим, че техните цели ще се припокриват с тези на хората", каза още Хокинг.