Михалков: Крим е неотменима част от Русия, щяха да се леят реки от кръв
Секция: ПОЛИТИКА
28 Юни 2016 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михалков: Крим е неотменима част от Русия, щяха да се леят реки от кръв

/КРОСС/Крим никога няма да бъде друг освен руски. И това е абсолютна справедливост, заяви в интервю за предаването "12+3" по БНР руският режисьор и продуцент Никита Михалков.

„Моят съименик Никита Сергеевич Хрушчов постави Крим от единия джоб на костюма си в другия. Той не го предаде на друга страна. За това Крим, където е пролята безкрайно много руска кръв, не може да бъде друг освен руски. По всички исторически канони Крим е неотменима част от Русия, а в дадения случай трябва да знаете, че Русия нищо не отнема от Украйна, защото Крим никога не е бил част от нея. И ако, не дай си Боже, нещата не се бяха случили така, както станаха преди две години, не можете да си представите какви реки от кръв биха се пролели в Крим, защото противопоставянето там идва не по външна линия като език или политика. Съпротивата е вътрешна. Искаме да живеем своя живот, искаме да бъдем вкъщи. Можете с обида да се отнасяте към това, което казвам, можете да се ядосвате. Но да кажете, върнете и ние отново ще бъдем с вас, това просто е изключено", казва Михалков.

И добавя: „Трябва с някои неща да се примирите, какво да се прави."

На въпрос за протеста на хората на Майдана Михалков отговори: „Нямам нищо против тези хора. Според мен Янукович е недостоен човек, както и всичко, което беше около него. Това е личното ми мнение, но какво ново получи сега Украйна? Сега можете да се правите, че всичко е наред. Къде е свободата, къде е безвизовият режим, къде са обещаните западни инвестиции? Къде са всички тези неща? Украйна и Европа? Дай Боже. Географски да, така е, тя е там. Тя даде ли ѝ обаче нещо? Нужна ли е тя на Европа освен като работна ръка? Ще ги вземат ли като директори или високопоставени ръководители в западни компании? Не. Друг е обаче въпросът, ако кажете - стига, връщаме се обратно. Това не е възможно. Това е изгубена игра за десетилетия напред."

Създаването на евроазийска киноакадемия и награда на страните от БРИКС в областта на киното може да даде сериозен импулс, за да проявим интерес към тези райони и техните кинематографии, смята руският режисьор.

„В Русия гледаме предимно руско и американско кино, като съотношението е 70 към 30. Нямам нищо против американското кино, но ние трябва да виждаме какво става със световното кино. Нищо не знаем за иранската кинематография или за узбекската. Не знаем нищо и за латиноамериканското кино или ЮАР. В Русия научаваме за латиноамериканските режисьори, когато те отидат в Холивуд и тогава произвеждат продукция, която е много различна от тази на Холивуд, върху която имаме поглед. Затова смятам, че трябва да гледаме по-широко в тази област.

Там, където има проблеми, там има и кино и хубави филми. А когато ги измислят изкуствено и мотивите се изсмукват от пръстите, тогава опираме до "Трансформърс"", казва още Михалков.