МО на РФ: Американски миноносец се приближи опасно близо до руски боен кораб в Средиземно море
Секция: Русия
29 Юни 2016 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МО на РФ: Американски миноносец се приближи опасно близо до руски боен кораб в Средиземно море

/КРОСС/ Американският ескадрен миноносец “Грейвли” е приближил опасно руската фрегата “Ярослав Мъдри”, като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

“На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети “Грейвли” е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата “Ярослав Мъдри” на опасна дистанция от 180 метра. При това руският кораб е бил в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб”, заяви руското министерство на отбраната.

Ведомството посочи, че командирът и екипажът на “Грейвли” са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море.

Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. “За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него”.

“Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм. Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на “Грейвли”, показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик”, подчерта руското министерство на отбраната.

video:https://www.youtube.com/watch?v=xobL_7QUKCQ