72 часа шанс
Секция: Коментари
29 Юни 2016 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
72 часа шанс

/КРОСС/ Следващите 72 часа са съдбовни за България. Ще приемем ли Южен поток и стратегическите ползи от него или ще ги отстъпим безвъзмездно и безвъзвратно на Турция и ще потвърдим полуколониалния си статут?

В петък, 1 юли, турският външен министър трябва да се види с Лавров в Сочи. Точка първа е да поиска възстановяването на Турския поток. След молбата за прошка на Ердоган формалните пречки пред това отпадат. Русия бърза да продава своя газ, Турция има остра нужда от него и вероятно двете страни скоро ще си стиснат ръцете и ще възобновят работата. За да получи газ и туристи, Турция може да се откаже и от черноморската флотилия.

Само че....

Като че случайно, веднага след извинението, Москва обяви, че е готов да възобнови работата по Южен поток, стига България да поиска и Брюксел да й разреши. България досега не смееше да гъкне за газа без позволение от ЕС и Англия. Лондон бе един от основните противници на проекта и беше ясно, че няма да разреши реализацията му. Но обстановката се промени. Англия не само вече не е фактор в ЕС, тя напуска ЕС. Подканят я да се маха колкото се може по-бързо. И сега е моментът, докато лидерите на ЕС са още шашардисани, Борисов да постави въпрос и да настоява да не ни пречат. Това е златният момент. Той ще трае само три дни - до петък, когато Русия може да се разбере с Турция за потока.

Но дотогава има време България да даде знак, че приема подадената ръка. Руснаците ще могат да кажат на турците, че малко са закъснели и тръбата вече е поела към Варна. Начинът, по който бе направено предложението и времето, в което бе обявено показва, че те предпочитат да работят с България.
Въпросът е ние ли ще продаваме руски газ на Турция или тя ще ни го продава. Ще зависи ли Турция в нещо от нас, или ние ще станем по-зависими от нея? Ще защитим ли националните интереси, или пак ще ги подарим?

72 часа до отговора. Най-важните 72 часа в политическата кариера на Бойко Борисов.

 

Васил Василев