Откриха древен град, защитен от изсечени змийски глави
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юни 2016 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха древен град, защитен от изсечени змийски глави

/КРОСС/ Древен български град, погълнат от горите и забравен от хората, е открит край село Сърница в община Минерални бани. На откритието се е натъкнала съвсем случайно група журналисти, тръгнали на експедиция.
Паулина Михова разказва, че тръгнали с двама колеги към „Орлови скали", за да направят снимки с дрон на изсечените човешки профили. Те са се объркали в гората и малко по-нататък видели да стърчи острия връх на скала.
„Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс, изсечен в скалите", споделя Михова. По думите й най-добрата видимост към комплекса е от въздуха, пише news.bg.
Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. В скалата има изсечени ниши, което сочело за светилище. От двете страни на портала в скалата са изсечени високи кули, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата.
Праисторици в София вече са получили снимките. Те определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.