НС прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юни 2016 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт

/КРОСС/ Народното събрание прие на първо четене втория пакет с промени в Закона за съдебната власт. Законопроектът на МС бе подкрепен от 116 народни представители, петима гласуваха "против", а 10 се въздържаха.

По време на дебатите на първо четене на втория пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), изпълняващи мерките, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Екатерина Захариева посочи, че структурата на съда е различна от тази на прокуратурата. Тя каза още, че съдиите не трябва да се обиждат за това, че за тях няма значение, кой е техният ръководител.

От БСП - лява България" не подкрепиха предложения законопроект за съдебната власт, "защото е несъотносим към реалните проблеми на правораздаването, не укрепва независимостта на магистратите, не създава реални законови предпоставки за ограничаване на влияние и корупция".

На обикновения гражданин не е осигурено върховенството на закона; няма еднакво точно и безпротиворечивото прилагане спрямо всеки - едни могат да бъдат осъдени, за други трудно се завежда даже преписка за наказателно преследване; не е осигурено правото на защита физическите и юридическите лица; няма справедлив и относително бърз процес, включително и при разрешаване на търговски или имуществени спорове - едни лица са поставени в привилегировано положение - други са потърпевши - никой не носи отговорност за съдебните грешки; зле са нещата с изтърпяване на наказанията", посочи народният представител, заяви народният представител от левицата Чавдар Георгиев.