Русия отменя ограниченията за посещение на руски туристи в Турция
Секция: Русия
29 Юни 2016 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия отменя ограниченията за посещение на руски туристи в Турция

/КРОСС/ В телефонния разговор, провел се по-рано днес, президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за отмяна на ограничението за посещение на руски туристи в Турция, предаде ТАСС.

„Отбелязано е, че се има предвид отмяната на ограничителните мерки за посещенията на Турция от руски туристи. При това е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, с които да гарантира сигурността на руските граждани на територията на Турция“, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

След разговора с Ердоган Путин съобщил пред министерския съвет, че е прието решение за започване на процес на нормализиране на отношенията с Турция.

„След писмото на турския президент, изпратено до нас, бе прието решение за започване на процес за нормализиране на отношенията с турските партньори“, заяви Путин, откривайки заседание с членовете на правителството. „В началото на разговора аз, разбира се, изразих съболезнования на президента на страната и на целия турски народ във връзка с терористичния акт в Истанбул“, заяви Путин.

„Що се отнася до двустранните ни отношения, бих искал да започна с въпросите, свързани с туризма, макар и това да звучи на фона на зачестилите терористични елементи… Въпреки това, ние ще отменим административните ограничения в тази сфера“, заяви Путин. „Моля правителството да започне процес за нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция като цяло“, добави руският президент.

Той заяви още, че турският лидер е уверил, че „турското ръководство ще направи всичко, което зависи от него, за да гарантира сигурността на руските граждани“.

Двамата лидери подчертали също така и необходимостта от активизиране на сътрудничеството в борбата с тероризма.

Путин изразил надежда, че съдебното разследване по отношение на турския гражданин, обвинен в убийството на руския пилот, ще бъде обективно.

Путин и Ердоган се договорили и за провеждане в близко бъдеще на лична среща, съобщиха още от пресслужбата на Кремъл.

„Президентите на Русия и Турция се договориха за проучване на възможността за провеждане в близко бъдеще на лична среща“, се казва още в съобщението.

„Договорено е, че външните министри на двете страни ще се срещнат на 1 юли тази година в Сочи по време на заседанието на СМВнР на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На тази среща ще бъдат обсъдени както ситуацията в региона с акцент върху сирийското регулиране, така и актуалните въпроси, свързани с бъдещото развитие на руско-турските връзки“, отбелязаха в Кремъл.