Тръмп обещава да изтегли САЩ от търговски споразумения с други държави
Секция: СВЯТ
29 Юни 2016 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп обещава да изтегли САЩ от търговски споразумения с други държави

/КРОСС/ Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран за президент ще постави началото на нова икономическа ера в САЩ, предадоха световните агенции.

Той се зарече да възстанови милиони закрити работни места в американски заводи и да отмени споразуменията с други страни, които ще подкопаят позицията на страната като доминантен играч в глобалната икономика. Тръмп заплаши да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (между САЩ, Канада и Мексико) и от споразумението за Транстихоокеанско партньорство (между 12 страни от Тихоокеанския регион).

Тръмп обвини Китай за много от американските икономически неволи и обеща да постави тази страна в категорията на манипулаторите на валутните курсове, както и да наложи нови мита на водещия американски източник на внос - решение, което може да увеличи драстично цената на стоките за потребление.

Същевременно ново допитване на агенция ИПСОС и Ройтерс показва, че 45,3 процента от американските гласоподаватели подкрепят Клинтън, а за Тръмп биха гласували 34,1 процента. Това означава, че Клинтън води пред Тръмп с 14-процентна преднина. 20,5 процента от анкетираните обаче казват, че не подкрепят никого от двамата.