НД “Русофили” с позиция по повод посещението на украинския президент Порошенко в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2016 18:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НД “Русофили” с позиция по повод посещението на украинския президент Порошенко в България

/КРОСС/Във връзка с официалното посещение в България на президента на Украйна Петро Порошенко, ние се обръщаме към неговия домакин президента на България Росен Плевнелиев със следните позиции:

Полезно е да бъдат обсъждани предварително обявени теми като търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и да бъдат подписани двустранни документи, като Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на двете страни, така както и Споразумение между двете академии на науките за сътрудничество в рамките на космически експеримент.

В същото време смятаме, че най-важната тема, също обявена, е темата за регионалната и международната сигурност.

България и Украйна трябва да се откажат от пропагандната и необоснована теза за възможна руска агресия срещу нашите две страни. България и Украйна трябва да се въздържат от всякакви действия, особено в Черно море, които ескалират напрежението между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга. Такова напрежение по никакъв начин не укрепва регионалната и международната сигурност.

България и Украйна, също така, трябва да се откажат от подкрепата на санкциите срещу Русия, които доказаха своята контрапродуктивност и вредност за всички страни, които имат отношение към тях.

Настояваме българският президент да отстоява позицията, че единствено изпълнението на Минските споразумения и от страна на Русия и от страна на Украйна, е способно да ни постави на пътя на трайното, стабилно, перспективно и мирно решение на проблемите между Украйна и Русия. Решение, което ще има ключово значение за намаляване и преодоляване на напрежението между противостоящите днес страни.

Смятайки, че в разговорите между двамата президенти, основната тема трябва да бъде сигурността, ние приветстваме откриването в столицата ни паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко.