Бойко Ноев: Нестабилността в Турция е голям проблем за България
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юни 2016 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Ноев: Нестабилността в Турция е голям проблем за България

/КРОСС/Стабилността в Турция е ключова за интересите на България. Случващото се на турската граница със Сирия е най-голямата заплаха за нас и като цяло режимът на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е причина да съществува тази нестабилност. Такава теза изрази бившият министър на отбраната Бойко Ноев ден след самоубийствения атентат на летище „Ататюрк" в Истанбул, цитиран от bTV.

По думите му режимът на „непредвидимия диктатор" Ердоган не се справя с миграцията на сирийски бежанци и не успява да контролира границата. „Това което се случва на границата на Турция и на юг, това е най-голямата заплаха за България. Включвам и миграцията- дали Ердоган не ги контролира или го ползва като инструмент. И двете са верни", коментира той. Според него турският президент използва ситуацията, за да регулира отношенията си с ЕС.

Според Ноев затова е сложена и оградата при нашата част на границата. „2000 души минават през България. 1000 ги регистрираме, другите - не". Той се обяви за нуждата Ердоган да омекоти отношенията си със страните в съседство и днес е започнал с Русия. „Атентатът е нещо крайно осъдително, но режима трябва да вземе мерки за омиротворяване на страната със съседите."

По повод общата флотилия на България с Турция и Румъния Ноев смята, че въпросът вече няма да е част от дневния ред. Според него лошото в ситуацията е било обяснителният режим, в който сме попаднали и изрази нуждата от по-достойно поведение.

„Заинтересовани сме от максимална интеграция и федерализация. Заинтересовани сме ЕС да бъде на нашата граница, защото Турция няма да влезе в ЕС", коментира Ноев.