Момчил Неков: Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2016 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени

/КРОСС/ „Българският вкус и българските продукти, които имат потенциала да станат географски означения, трябва да бъдат защитени". Това заяви Момчил Неков, евродепутат на БСП от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП по радио „Фокус". По думите му това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България, защото това е инструмент на малкия и средния производител.
"Чрез географското означение ние можем да развием и биоразнообразието в България, да развием биоинститутите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия", обясни той. Неков подчерта, че ще се разшири и пазарът с биопродукти, които са забравени, със забравения вкус на българските продукти. „В случая с България ние излизаме от стандартизацията, която беше обособена от глобализирания свят и връщаме стария вкус на българските продукти", коментира евродепутатът. Момчил Неков допълни, че икономическите ползи от развитието на такива продукти са огромни и земеделските производители са много по-мотивирани.
Неков коментира и писмото, с което се обърна към кмета на Силистра и общинските съветници, за запазване на застрашените чинари в града. Евродепутатът заяви, че подкрепя инициативата „Да спасим чинарите в Силистра" и припомни, че те са застрашени заради проект за реконструкция на главната улица на Силистра. Според Момчил Неков аргументите на общината за облагородяване на района са неприемливи и ако това се случи ще сезира Европейската комисия.