Световни музикални звезди скочиха на YouTube
Секция: Шоубизнес
01 Юли 2016 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световни музикални звезди скочиха на YouTube

/КРОСС/ Гуен Стефани и Бруно Марс се присъединиха към над 1000 музикални изпълнители в писмо, които призовават европейските регулатори да променят законите за авторското право, благодарение на които YouTube печели от тяхната музика без да ги компенсира правилно, пише Bloomberg.

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, изпълнителите се оплакват за несъответствие между това колко души слушат музика във видео сайта на Google и колко пари се плащат на носителите на права.

"Призоваваме ви веднага да предприемете действия за създаването на лоялна конкурентна среда за хората на изкуството и носителите на права", гласи призивът в писмото.

Тейлър Суифт и Пол Макартни подписаха подобна петиция по-рано този месец, с която призовават Конгреса в САЩ да промени закона за авторското право. Звукозаписната индустрия събира изпълнители, които да ѝ помогнат да се бори с YouTube идеята, че може да обедини много хора и да окаже по-голям натиск върху видео сайта. Трите основни звукозаписни компании са в процес на договаряне на нови дългосрочни сделки с YouTube.

В действителност изпълнителите искат регулаторите да променят разпоредбите, които не държат YouTube отговорна в случаите, в които потребителите качват съдържание, за което нямат авторски права.

Интернет услугите отхвърлят всички тези твърдения, посочвайки, че инструменти като Content ID на YouTube засичат материалите, които са в нарушение на правилата. От своя страна YouTube Заяви, че е платила повече от 3 млрд. долара на носителите на авторски права.

"YouTube работи заедно с музикалната индустрия за изплащането на повече средства на изпълнителите отвъд 3-те млрд. долара, които им е платила до момента. По-големите звукозаписни компании и издатели имат лицензионни споразумения с YouTube", коментира компанията.