Българите: ЕС да се размърда и да защити границите ни от мигранти и терористи
Секция: Интервюта
01 Юли 2016 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите: ЕС да се размърда и да защити границите ни от мигранти и терористи

/КРОСС/ Борбата с тероризма трябва да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферата на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда, показва представително проучване на Евробарометър, проведено във всички държави членки по поръчка на Европейския парламент. Участниците в него са били запитани дали искат по-активна или по-малка намеса на ЕС в ред области.

Проучването е проведено сред 27 969 души в целия Европейски съюз между 9 и 18 април 2016 г., включително 1 040 българи. Заложено е то да бъде представително за населението на Съюза като цяло.

Мнозинството от запитаните са на мнение, че ЕС трябва да играе по-голяма роля, отколкото в момента, в повечето области. Според 82% от анкетираните ЕС трябва да направи повече в борбата с тероризма, а 77% искат по-активна намеса от европейските институции по проблема с безработицата.

Според 40% от запитаните рискът от терористичен акт е висок. Сред предложените от ЕП мерки срещу терористичната заплаха европейците считат за най-спешни прекъсването на каналите за финансиране на терористични групировки (42%), борбата с корените на тероризма и радикализацията (41%) и укрепването на контрола върху външните граници (39%).

В допълнение 75% от запитаните искат по-активна намеса от ЕС в борбата с данъчните измами, 74% искат същото в областта на миграцията, 71% искат повече действия от ЕС за защита на външните граници, а 67% - повече мерки за опазване на околната среда.

Европейският парламент вече работи по нови инициативи в областите, посочвани като приоритетни от европейските граждани. Например депутатите се подготвят да гласуват за криминализиране на действия по подготовката на терористични актове и за затягане на правилата относно покупката и притежанието на огнестрелни оръжия.

Във връзка с данъчното облагане Парламентът ще гласува през юли препоръки за това мултинационалните корпорации да плащат справедливо ниво на данъци. Формирана е и анкетна комисия, разглеждаща разкритията за офшорни сметки и операции в досиетата от Панама.

Що се отнася до защитата на външните граници на ЕС, депутатите се очаква да одобрят следващата седмица в Страсбург предложенията за създаване на Европейска гранична и брегова охрана, обединяваща възможностите на националните гранични служби с тези на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

Проучването показва още, че три четвърти (74%) от европейците смятат, че това, което ги сближава, е по-важно от онова, което ги разделя.

Според данните от изследването българите придават още по-голямо значение на действия на ЕС спрямо тероризма, миграционната криза и защитата на външните граници, отколкото гражданите на ЕС като цяло. Според 86% от запитаните българи ЕС трябва да има по-активна намеса в борбата с тероризма (в сравнение с 82% от европейците като цяло), 80% от българите искат повече действия относно миграцията (в сравнение със 74% от европейците), а 79% искат същото относно защитата на външните граници (в ЕС като цяло за това настояват 71% от запитаните).

Източник: inews.bg