Вучич иска от ЕС обяснение относно преговорите за присъединяване
Секция: СВЯТ
01 Юли 2016 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучич иска от ЕС обяснение относно преговорите за присъединяване

/КРОСС/ Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич ще поиска обяснение от правителствата на страните от ЕС във връзка с това, че новите глави от преговорната платформа за влизането на страната в ЕС не са били отворени в четвъртък, предаде РИА „Новости".

В четвъртък ЕС отвори нови преговорни глави за приемане на Черна гора и Турция. Очакваното от Сърбия отваряне на XXIII и XXIV глава от преговорите не се случи, което предизвика недоумение в Белград. Съобщава се, че зад това възпрепятстване стоят представителите на Хърватия и на Великобритания. Вучич отбеляза, че ще се постарае да получи отговор за причините за решението на ЕС.

„Ще поискам обяснение. В понеделник няма да изпитам никакво стеснение и ще поискам ясни , конкретни и сериозни отговори на въпроса защо Сърбия не отвори нови глави в преговорната платформа. Поне да ми кажат, че не сме заслужили това, какви искания не сме изпълнили. Но вие знаете, че сме изпълнили всичко", подчерта Вучич. Той добави, че е убеден, че ще получи поддръжката на Германия и на други държави от ЕС.

По-рано вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич нарече „позорно и унизително" решението на ЕС да не отваря нови преговорни глави за влизането на Сърбия в ЕС.