Орфически погребана принцеса открита край Кърджали
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Юли 2016 21:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орфически погребана принцеса открита край Кърджали

/КРОСС/ Едно от най-богатите погребения от тракийската епоха бе открито преди дни край с. Бенковски, Кърджалийска област. На уникална находка в Източните Родопи се натъкна екип от археолози под ръководството на младия учен Любен Лещаков и под наблюдението на проф. Николай Овчаров. В скален гроб бяха намерени останки на тракийска принцеса с над 60 украшения от сребро и бронз - фибули, диадема, обеци. При ритуала са положени 11 сребърни пръстени с изображения на антични богове. Погребението датира от втората половина на IV в. пр. Хр. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр., са изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.

Специфичен е ритуалът на разчленение на трупа, който отговаря на орфическата религия. Тялото на Орфей е разкъсано и парчетата са хвърлени във водите на Марица.

Според проф. Овчаров там е имало и храм, чиито основи се намират близо до новооткрития некропол. Той е сходен със светилището на Татул, открито от Овчаров. Той причислява новата находка към "цивилизацията на скалните хора", с главен център в Перперикон.