Руски сенатор призова американския президент публично да се покае за нахлуването в Ирак през 2003 г.
Секция: Русия
04 Юли 2016 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски сенатор призова американския президент публично да се покае за нахлуването в Ирак през 2003 г.

/КРОСС/ Първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в горната камара на руския парламент Франц Клинцевич призова американския президент публично да изрази съжаление и да поднесе извинения на иракския народ за нахлуването в тази страна през пролетта на 2003 г., което според него е станало причина за разпространяването на тероризма в региона. Това сенаторът заяви пред журналисти в неделя във връзка с извършения през нощта срещу събота двоен терористичен акт в района на Ел Карада в центъра на Багдад, при който загинаха над 130 души, предаде ТАСС.

„Последните чудовищни атентати в Ирак, както и всички предишни, са ехото от нахлуването в тази страна на въоръжените сили на САЩ и съюзниците им през пролетта на 2003 г.“, убеден е руският депутат.

„Сега в САЩ на определено ниво наричат нахлуването в Ирак грешка. Не мога да се съглася. Това не е грешка, това е престъпление“, добави той, като подчерта, че „и днес, 13 години по-късно, дори не се проследяват пътища за разрешаване на проблема“ и „всеки месец от ръцете на терористите загиват стотици хора, чийто брой постоянно расте“.

„Предлагам САЩ на ниво президент във всеослушание да заявят, че дълбоко съжаляват за нахлуването си в Ирак, да се извинят на иракския народ и да поемат задължението да не го правят отново в бъдеще“, заяви Клинцевич.

Той счита, че от трагичния опит на войната в Ирак и последиците от нея световната общност „трябва да си извлече редица поуки“. „А именно – да постави твърда бариера за всички действия, свързани с въоръжена намеса във вътрешните работи на една или друга държава“. „Те могат да бъдат допуснати само в изключителни случаи по решение на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта депутатът.

Според него, също е „станала явна и необходимостта от преминаване към принципно ново ниво на сътрудничество между въоръжените сили на страните, влизащи в антитерористичните коалиции“.