Турски туристи с невиждан интерес към северна Гърция
Секция: Туризъм
04 Юли 2016 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски туристи с невиждан интерес към северна Гърция

/КРОСС/ Хиляди турци пристигат ежедневно на почивка в Гърция. Само за едно денонощие през граничния пункт са преминали 5 хиляди турци с автомобили и автобуси по посока туристическите курорти в северна Гърция. По информация от туристическите агенции турските туристи до днес са с 30% повече в сравнение с миналата година, като минималният им престой е поне седмица.

Този неочакван интерес за почивка в Гърция се обяснява поне с две причини - силната рекламна кампания на гръцкото министерство по туризъм, както и активната политика на кмета на Солун - Янис Бутарис - за откриване на нови фериботни линии към Турция и привличане на туристи.

Халкидики, Солун, Кавала и Тасос са предпочитаните дестинации за турските туристи. Пред гръцките медии много турски туристи заявиха, че идват тази година за първи път, но са запознати с доброто обслужване и прекрасните условия за почивка. Според тях офертите за луксозните хотели са достъпни и основно пътуват за Халкидики. Всички заявяват, че поне ден остават в Солун, за да посетят археологическите паметници.

Тази неочаквана атака на турски туристи създаде километрични опашки на граничния пункт при Кипос. Гръцките власти увеличиха екипите по паспортен и митнически контрол, но въпреки това на границата се чака с часове.

Много силен е и трафикът през Маказа, откъдето влизат не само българи, но ежедневно и хиляди румънски туристи.