Чудеса съпътстват паметник на Кирил и Методий, подарък от България за Русия
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2016 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чудеса съпътстват паметник на Кирил и Методий, подарък от България за Русия

/КРОСС/Историята на Васил Попов е толкова невероятна, че може да прозвучи и като измислица, ако не бяха многото му снимки. А те доказват, че журналистът Васил Попов е участвал в транспортирането на осем тонен паметник на Св. Св. Кирил и Методий от София до Мурманск, Русия, разказва той пред БТВ.

Предстои представяне на книгата на Попов "С Кирил и Методий на път. Мисия без край".

Това е история за паметник, камион и северно сияние. Предизвикателството на живота за журналиста Васил Попов. Като млад дописник във вестник „Работническо дело" получава задачата да придружи огромен монумент на Светите братя Кирил и Методий от София до Мурманск. Път, дълъг 18 дни. Поводът за авантюрата звучи така: „За първи път по време на тогавашния Съветски съюз група писатели начело с Виталий Маслов събраха да смелост да празнуват 24 май."

Годината е 1990, когато в Русия цари перестройката, а в България промените са на ход, и така тогавашният министър на културата решава да награди смелите руснаци за това, че чествали празника на славянската писменост, като им подари копие на паметника на Кирил и Методий пред националната библиотека.

За транспорт е използван джип „Камаз". Попов е пътувал основно в кабината. Паметникът стърчи от камиона назад. Това са осем тона бронз, овързани с въжета.

Когато потеглили на 3 април в България било пролет, но колкото повече наближавали полярния кръг, толкова повече снежната пелена се спускала върху камиона и паметника.

„Тези шофьори, които караха, извършиха подвиг. Защото особено в Карелия горе завоите са като в Родопите и те ги минават със 120 км/ч. И аз си мисля, ако се скъса някое въже, тоя паметник ще падне в някое дере", спомня си Попов. Той разказва, че вече по малко са разпускали. „Тогава още владееше сухия режим на Горбачов в съветския съюз и от тук се бяхме заредили с алкохол, с луканка. Луканка не знаят какво е, пастърма не знаят какво е."

След като почерпили руснаците с пастърма и луканка, българите започнали да представят паметника. В Одеса хиляди бесарабски българи се стекли, за да се докоснат до монумента на светите братя. „Прегръщаха го, галеха го този бронз."

Огромно множество в Киев посреща паметника. Там е станало и първото му освещаване. „Сълзите на тези 25 хил. души са съчетани с това, че този манастир е бил лишен от камбани от болшевиките още години на миналия век. И сега след 70 г не е имало камбанен звън. Те бяха направили камбани и при освещаването на нашия паметник зазвъняха. Паметникът лежи на камиона, лежат двамата братя и цялото множество мина покрай него да го докосне."

И започнали да се случват чудеса. „Първото чудо беше, че бронзът грееше. Студеният бронз беше затоплен. Дали от ръцете на хората или пък чудо, но беше топъл."

Второто чудо е било при пристигането на монумента на крайната му цел.

„Другото чудо беше в Мурманск. Когато пристигнахме през деня имаше посрещане, а вечерта паметникът беше поставен пред тяхната катедрала. Двамата свещеници запяха „Многая лета", а до мен беше един от шофьорите. Вдигам си главата и виждам - северното сияние. Такова нещо така цъфна като многоцветна слама, като стрели, като клечки се преплитат. Снимах всичките филми, но беше с обикновен германски апарат „Практика" и съм снимал само черно-бяло."

Така завършила успешната журналистическа мисия на Васил Попов, който днес е събрал спомените са превозването на паметника в книга. Приключенията му обаче не се изчерпват само с руската одисея.
Преди да стане дописник в „Работническо дело" Попов завършил първият випуск за разузнавачи във военното училище. „Тогава му казвахме спецназ. Специално назначение, сега се казва командос."

По думите му той е обучил повече от 1 000 човека, които да могат да скочат с парашут в тила на противника. „Да скочат някъде в невралгична точка, да разузнават, да разкриват цели, да извършат диверсия, да взривят нещо. Не говоря за тероризъм, говоря за воюване".

Първите стъпки на един парашутист-разузнавач са да си скрие парашута. „Трябва да се скрият следите на парашутно - разузнавателната група. И после трябва така да се покрие, че никой да него види."

Попов допълва: „В гора какво има - листа, шума, храсти, дървета. Трябва да се слееш с това, което е около теб. Покриваш се с каквото можеш. Само очите ти гледат. Даже, ако насочиш бинокъла някъде, гледаш да не се отрази слънцето в него. Това е времето на Студената война, нашите противници тогава бяха Турция и Гърция."